MMF posuđuje 900 milijuna, ali uz provođenja bolnih reformi

politicari
Međutim, u javnosti su se danas pojavili detalji koji otkrivaju o čemu je razgovarano na ovom sastanku.

Cvijanović, Novalić i Zvizdić dogovorili su konačni spisak reformi sa kojima idu u Washington na pregovore sa MMF-om. Neslužbeno, BiH će tražiti kredit od 900 milijuna KM za naredne tri godine. Međunarodni kreditori u zamjenu za milijune - traže reforme, javlja BN televizija.

Na spisku ih je više od 20, a zanimljivo je da se u pregovorima mijenja taktika. Naime, neće se pregovarati o tzv. „stand by" aranžamanu, kao što je bio slučaj do sada.

Prema informacijama koje su procurile u javnost, BiH je ovaj put zainteresovana za aranžman pod "EFF" uvjetima. U prevodu to je dugoročni fond stabilnosti koji spada u red najpovoljnijih kredita.

Ipak, odbobrava se samo država koje su spremne na rigorozne mjere štednje i još rigoroznije reforme. Kredit bi u tom slučaju bio odbren po kamatnoj stopi od 0,2 posto na godišnjem nivou uz grace period od pet godina i isplatni rok od 12 godina.

Poređenja radi, kamate prilikom dosadašnjeg „stand by" aranžamana bile su 1, 7 posto bez grace perioda i sa rokom otplate do pet godina. Predviđene su brojne reforme koje će vrlo je izvjesno izazvati brojna negodovanja, a krenut će se od administracije.

Prema dostupnim informacijama promjena će biti i kod poreza na plaće. Na pomolu je uvođenje diferencirane poreske stope pri čemu će se oporezivati i topli obrok. MMF traži od entitetskih vlada da konačno završe proces privatizacije poduzeća koja konstantno gomilaju dugove, a crpe novac iz budžeta. Dio reformi iz radnopravnog zakonodavstva ispunjen je u oba entiteta.