MLAĐI OD 30 GODINA Trećina osoba u evidenciji Službe za zapošljavanje na posao čeka duže od tri godine

MLAĐI OD 30 GODINA Trećina osoba u evidenciji Službe za zapošljavanje na posao čeka duže od tri godine
Hercegovina.info

"Četvrtina osoba na evidenciji Službe za zapošljavanje hercegovačko - neretvanske županije (HNŽ) mlađa je od 30 godina, a trećina njih čeka na zaposlenje duže od tri godine, što u biti pokazuje koliko je mladima teško doći i opstati na tržištu rada", kazala je voditeljica Sektora za analizu, plan, informiranje i informatiku Službe za zapošljavanje HNŽ Anita Perić.

Tome je, kako je kazala, više razloga, ali zasigurno najznačajniji od njih je nesklad između potreba i ponuda na tržištu rada što se tiče znanja i vještina. "Nove tehnologije se jako brzo razvijaju, a tržište rada je dinamično i naravno ono traži kadrove koji mogu njima upravljati".

"Naš formalni obrazovni sustav tome ne može dorasti, on je trom i to nije samo kod nas slučaj, to je jedan globalni problem. On jednostavno ne može dosegnuti brzinu uvođenja potrebnih znanja i vještina u ishod učenja", naglasila je Perić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mišljenja je kako je dobar sustav cjeloživotnog učenja i obrazovanja odraslih jedno od glavnih rješenja. "Kratkoročni certificirani projekti za osposobljavanje za neko zanimanje ili čak u specifičnom dijelu nekog zanimanja u biti su ti koji mogu popuniti rupe na tržištu rada", poručila je Perić.

Inače, proteklog tjedna u Mostaru je potpisan Sporazum o partnerstvu za provedbu projekta 'Podrška mladim u zapošljavanju u IT sektoru", a jedan od partnera u projektu je i Služba za zapošljavanje HNŽ, zatim Asocijacija za ekonomski razvoj Redah, Grad Mostar, Sveučilište u Mostaru, te kompanija IT Odjel d.o.o. Mostar.

Ciljna skupina krajnjih korisnika projekta predstavlja mlade osobe koje su završile formalno srednje obrazovanje s kojim trenutno imaju male šanse za zapošljavanje, a koje im ipak kroz određene stečene kompetencije daje preduvjete da budu polaznici obuka za osposobljavanje u IT sektoru, objavila je Fena.

"Da bi se sve to napravilo nužno je učešće svih aktera, ali meni je drago da je ovaj projekt barem jedan dio slagalice koju tek trebamo složiti", naglasila je Perić.