FOTO  Mladi slikar vlasnik je jednog od najšarolikijih izloga u Mostaru, a posebno se zalaže za jednu stvar

suveniri stari grad
Hercegovina.info

„Umjetnost živi i živjet će kroz mlade zauvijek, ali i njima treba pomoći na tom putu“, riječi su kojima je mladi akademski slikar Mirza Dugalić otpočeo svoju priču za Hercegovina.info.

U srcu Starog grada nemoguće je ne primijetiti malu radnju s jednim od najšarolikijih izloga, a svakom prolazniku će zasigurno zadržati pogled slike i predmeti zapanjujućeg izgleda, hrabrih boja i zamršenih detalja koji dočaravaju suštinu bogate bosanskohercegovačke kulturne baštine.

Ipak, ono što je posebno privuklo našu pažnju jest inspirativna priča za koju se ovaj tridesetdvogodišnji umjetnik zalaže i promovira, a to je ostanak i opstanak mladih u našoj državi. Kako kaže, možda taj prostor koji ima nije puno, ali i to malo će ustupiti talentiranim ljudima koji žele pokazati svoja djela, pa zato valjda njegov izlog odiše drugačijom energijom.

suveniri stari grad


„Svojoj radnji sam dao naziv ’Art Room’, baš zato što bi se ovaj prostor najbolje i mogao opisati kao soba umjetnosti, jer je svaki ovaj, naprimjer, keramički predmet umjetničko djelo. Svaki proizvod mora biti autentičan i jedinstven, ručno rađen i sve što se nalazi ovdje, rađeno je u Mostaru, pa je naš domaći proizvod. Cilj mi je da ljudi, posebno mladi, ostanu u ovom gradu, a budući da i sam znam koliko je teško naći svoj prostor da bi predstavio svoju umjetnost, ja im nerijetko dajem mogućnost da to bude baš ovdje“, rekao je Dugalić za Hercegovina.info.

Ova radnja je u Dugalićevoj obitelji još od 2003. godine, s tim da je na početku bila na drugoj lokaciji. Ipak, kada je Mirza i službeno preuzeo ovaj umjetnički kutak, odlučio je posao nastaviti baš u Starom gradu, što se ispostavilo kao dobra odluka.

suveniri stari grad

Trudimo se promovirati naše domaće proizvode, lokalnu umjetnost, kao i da zadržimo mlade Mostarce u ovom gradu. Volim eksperimentirati, ne volim biti priklonjen samo jednom stvaralačkom stilu. U Mostaru mogu reći da sam prepoznat po stilu Kubizam, koji svakako privlači pažnju svojim bojama. Česte su privatne narudžbe baš u ovom stilu i drago mi je da sam mu dao svoj pečat. Zavisim od ove radnje i sretan sam što imam priliku raditi ono što volim već kao mlad umjetnik“, kazao je Dugalić. 

Na policama i zidovima Dugalićeve radnje mogu se pronaći brojni keramički predmeti, kamenje, slike, magneti, a svi oni su s puno truda ručno oslikani. Dajući svoj prostor, on pomaže njegovanju nove generacije talenata i održavanju umjetničke tradicije zemlje. 

Trenutno imam suradnju s nekoliko žena koje peku keramiku u obliku različitih predmeta, a onda ja to oslikavam, kao i jednog talentiranog momka koji rezbari drvo, u smislu češljeva, nekih bosanskohercegovačkih motiva i slično. Zahvalan sam jer zajedno stvaramo umjetnost i mislim da će se to isplatiti. Volio bih kada bi neki ozbiljniji prodavači isto tako sudjelovali u opstajanju mladih umjetnika i njihovog talenta na našem prostoru“, objasnio je Dugalić.

suveniri stari grad

Mišljenja je da se u našoj državi može živjeti od umjetnosti, ali činjenica je da bi situacija bila puno bolja kada bi država mladim ljudima dala mogućnost i podršku u njihovom razvoju i djelovanju.

„Između ostalog, veliku pomoć bi nam pružili i zakupodavci kada bi dali malo manje kirije za mlade ljude koji tek trebaju stati na svoje noge, posebno u umjetnosti. Država nam nije dala nikakav poticaj i to je poražavajuće, a najbolji primjer za to je prošla godina kada su svi uvoznici robe dobili beneficije za rad, a ljudi koji izrađuju nešto svojim rukama i to ovdje, nisu dobili ništa. Ovo je čest problem mnogih mladih umjetnika i zanatlija u Bosni i Hercegovini i upravo to je velika prepreka u njihovom uspjehu“, pojasnio je Dugalić. 

suveniri stari grad

Mirzine vlastite slike dokaz su njegove umjetničke vještine, svojim kistom može oslikati sve što kupac zamisli, a njegova posvećenost ovom poslu je svjedočanstvo o moći umjetnosti i njenom zbližavanju ljudi. 

„Ne mogu reći koliko vremena mi je potrebno za jedno djelo, jer u ovoj radnji sve sam slikam, pa tako nekad radim tri djela istovremeno. Na primjer, jednu sliku koju sam radio samo sa slikarskim špartlom, što je jako zahtjevno, radio sam dva mjeseca u kontinuitetu. Većinu djela radim s akrilom jer mi ulje ovdje ne odgovara. Jednostavno, akril se brže suši, a radnja i posao zahtjeva brz rad“, istaknuo je Dugalić objasnivši da je kod zanatlija i umjetnika drugačiji sustav rada, jer oni kada prodaju jednu stvar, nemaju još jednu takvu koju mogu izvaditi iz ladice. 

„Mi svako svoje djelo stvaramo, a kada ga prepustimo nekome drugom, zajedno s djelom mi mu dajemo svoj trud, ljubav i dušu, jer vjerujte, u svako djelo je baš to uloženo“, naglasio je Dugalić. 

suveniri stari grad

Kako kaže, želja mu je kupiti keramičku peć za svoju radnju, kako bi mogao razvijati svoj rad i u tom pravcu. 

„Želio bih kupiti peć za keramiku, da se počnem ozbiljnije baviti tim, ali i za to mi treba poticaj, konkuriram i konkurirat ću za to, pa ćemo vidjeti što će biti. Pored svega, želim kazati i da mi je drago što mediji poput vas obilaze mlade umjetnike i zanatlije, jer o ovome se treba čuti riječ više, a kulturi i umjetnosti se rijetko daje prostor“, zaključio je Dugalić. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.