FOTO  Mladena je pokrenula vlastiti posao, proizvodi poseban sapun

Mladena Stupar sapuni
Privatni album

Zapošljavanje osoba sa invaliditetom u Bosni i Hercegovini je tabu tema, pa se često moraju sami snalaziti. Ali ako su kreativni i željni rada, pronalaženje posla za njih je sitnica. Sami poduzimaju korake i stvaraju radnu atmosferu.

Tako je Mladena Stupar iz Prijedora odlučila ne čekati zaposlenje, već da sama krene. Prvo sitnim koracima, sramežljivim, da bi danas došla do brenda koji se zove „Seka soup“. Poslije završetka studija, aplicirala je za pomoć za samozapošljavanje, dobila novčana sredstva i dalje je povijest.

Mladena se odlučila za pravljenje sapuna od kozjeg mlijeka s dodacima bilja, koje proizvodi u vlastitoj bašti. O pravljenju sapuna nije znala ništa, ali voljom i željom za znanjem naučila je. Osnove je naučila zahvaljujući internetu i tada je krenula s pravljenjem.

"Tražila sam nešto po internetu i naišla na video u kome prave domaće sapune. Do tada mi je sve u vezi s tim bilo nepoznato, ali sam u trenutku osjetila znatiželju i odgledala video do kraja, da vidim o čemu se radi. Bilo mi je zanimljivo to što sam vidjela i odlučila sam pokušati“, kaže Mladena za Hercegovina.info.

Mladena Stupar sapuni

Jedino prethodno iskustvo i znanje koje je Mladena imala, a koje joj je moglo koristiti jeste to što je po zanimanju sanitarni inženjer. Bez radnog iskustva u struci, svu svoju energiju i znanje je iskoristila da razvije vlastiti biznis. Njeni sapuni se prave od organskog kozjeg mlijeka i domaćeg bilja, bez dodataka kemije i aditiva.

„Namjena ovih sapuna jeste da njeguju i štite kožu. Mlijeko u kombinaciji s biljkama koje koristim možda ne miriše lijepo i to je ljudima čudno. A cilj nije da budu mirisni i lijepi na oko, već da budu korisni.“

Proces izrade sapuna nije kompliciran. Za razliku od “starinskog“ procesa, kada su sapuni odmah bili spremni za upotrebu, ovi zahtijevaju malo više vremena, ali je i korist daleko veća.

"Da bih pripremila jednu turu sapuna, potrebno mi je dva do tri sata. Najvažnije je da se svi sastojci spoje i da se izliju u kalup. Već sutradan se mogu izvaditi iz kalupa i sijeći. Međutim, potrebno je da odleže oko četiri tjedna, da bi se sasušili i bili spremni za upotrebu. U odnosu na nekadašnji način izrade, sapuni koji se dobivaju hladnim postupkom je ta što u sebi već sadrže glicerin koji hidrira kožu“, objašnjava Mladena proces izrade.

Mladena Stupar sapuni

Sapuni iz njene radionice dalje idu na Institut za javno zdravstvo, na kontrolu kvalitete, zatim se pakiraju u eko-ambalaže, pa su uz njegu kože mislili i na zaštitu životne sredine. Naziv „Seka“ je u stvari njen nadimak koji je još u djetinjstvu dobila od svog brata, a i sapuni imaju simbolične nazive.

"U ponudi imam deset vrsta sapuna s kozjim mlijekom kao bazom i različitim dodacima koji svaki za sebe ima tip kože kojem odgovara. Prva četiri naziva su simbolična, Filip, Jakša, Marta i Luiz su imena moje i djece moga brata, a ostala imena su samo usputna koja mi se dopadaju.“ 

Od biljaka koristi od lavande i ružmarina, preko kurkume i mente do maslinovog ulja. Svaki proizvod ima svoju namjenu kao što je i poznato da za svaku nesavršenost na koži i tijelu, postoji rešenje u prirodi.

Zahvaljujući nesebičnoj podršci od supruga, brata i roditelja, koji iskreno vjeruju u njenu ideju, Mladena kaže da joj je onda sve lakše. Nije jedina koja vjeruje da čini pravu stvar, a vjetar u leđa joj itekako znači.

"Seka soup“ sada su redovni sudionici sajmova i različitih festivala kada su u pitanju domaći proizvodi. Bez nametanja, svoj put su našli do korisnika jer kvalitetan proizvod se uvijek prepozna. Još ako je pravljen s ljubavlju, kao ovaj, to je onda garancija za uspjeh.