FOTO  Mještani Zvirovića blokirali cestu prema Čapljini

Mještani Zvirovića blokada ceste
Hercegovina.info

Mještani Zvirovića jutros su u 10:30 sati blokirali u tom naselju cestu koja vodi prema Čapljini, zbog problema koje im stvaraju radovi kineske tvrtke China State Construction Engineering Coorporation Limited koja gradi autocestu.

Od prašine kažu ne mogu normalno živjeti ni disati. Od kineske tvrtke tražili su da se makadam barem redovno posipa vodom, što je izvođač radova i prihvatio. Iz kineske tvrtke danas u 10 sati su se trebali pojaviti na sastanku s mještanima na kojem su im trebali prezentirati rok završetka radova, no od njihova dolaska nije bilo ništa, pa su se mještani odlučili blokirati cestu.

Mještani Zvirovića blokada ceste

Ljubazni i strpljivi policajci koji cijelo jutro preusmjeravaju vozače, pustili su našu ekipu da prođe do mještana

"Mi smo se odlučili za jedan nepopularan potez i nismo zagovornici toga. Međutim, ispada da samo na ovaj način možemo ostvariti svoja prava, prava na normalan život. Ukazivali smo još prije dvadeset dana izvođaču radova kako je velika prašina, kako ne možemo disati i ne možemo normalno živjeti. Oni se na to oglušuju. Jedan od njihovih komentara je taj da im je skupo plaćati cisternu s vodom. Na koji način će se ovo riješiti mi ne znamo. Nama odgovara svaki način. Hoće li to biti tanki asfalt, betoniranje ili bilo što drugo zaista nije bitno", kaže za Hercegovina.info Jakiša Šimović jedan od mještana.

Mještani Zvirovića blokada ceste

"U ponedjeljak smo imali sastanak s predstavnicima kineske tvrtke gdje su oni obećali danas u 10 sati doći i donijeti dokument u kojem piše da će se problem riješiti u predviđenom roku. U ponedjeljak smo pristali na to u nadi da će oni danas doći i donijeti dokument. Međutim, ne da oni nisu danas došli, nego se nisu udostojili odgovoriti na naše telefonske pozive preko deset puta", dodaje Šimović.

On tvrdi kako su Kinezi i prekšili zakon.

"Jedan dio puta koji je bio asfaltiran i koji smo mi koristili, oni su izmjestili i napravili alternativni pravac koji nama radi problem. Moram reći kako su to uradili bez suglasnosti Autocesta. Oni su prekršili zakon. Nažalost to je tako. Nije u redu da svi koji dolaze ovdje izvoditi neke radove misle kako idu u tamo neku BiH zaraditi novce, a ne uložiti ništa", ističe.

Mještani Zvirovića blokada ceste

Cestu će blokirati svaki dan za jedan sat duže.

"Ovo jedini način. Moram navesti ispred svih mještana MZ Zvirovići da je nama žao ljudi koji koriste ovaj pravac u smislu posla i putovanja, no nažalost tako je. Pokušavamo biti civilizirani. Danas ćemo ovdje biti tri sata, sutra četiri i svaki dan ćemo dizati za jedan sat. Nadam se kako nećemo doći do satnice od 24 sata", rekao je mještanin Zvirovića Jakiša Šimović.

Cesta prema Čapljini danas će biti blokirana do 13:30.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.