FOTO/VIDEO  MJEŠTANI VRAPČIĆA TVRDE "Eksploatacija kamena i šljunka nam ugrožava kuće i imovinu..."

Vrapčići eksploatacija Trebović
Hercegovina.info

Mještani Vrapčića kod Mostara tvrde da su godinama izloženi problemima zbog nelegalne eksploatacije kamena i šljunka na lokalitetu koji se nalazi poviše njihovih kuća, a zbog čega se stvaraju vodene bujice oborinskih voda i dovode u opasnost njihove kuće i zemlja.

"Sigurno 10-15 godina se odvijaju ovakvi radovi gospodina Trebovića. Policiji i inspekciji maše nekim nevaljanim papirima i govori da čisti kamen. Kome ćeš ga čistiti? Dosad su s tog područja odvezli milijune kubika, prvo kamena, pa onda šljunka", pričaju Amil Baić i susjed za hercegovina.info na početku razgovora ispred njegove obiteljske kuće.

Vrapčići eksploatacija Trebović
Vrapčići eksploatacija Trebović

On i susjed kažu da je lokalni put uništen od teške mehanizacije i strojeva koji su u najbolje vrijeme odvozili 30 kamiona s lokaliteta Suhi Do gdje su vršili iskopavanja i eksploatacije. 

"Ugroženo je više imanja i kuća, voda se prelijeva čak i u obližnje gradsko groblje u Sutini. Problem su oborinske kiše koje se spuštaju s Veleža i idu do Neretve, a zna isplivati i na M-17", nastavljaju.

Sadržaj se učitava...

Borba se nastavlja...

"Inspekcija je dolazila meni, a ne njima. Trebović je meni zvao, a ja godinama vodim borbu po općini jer imam sve papire za svoje posjede što sam naslijedio od oca. Mene se samo šalta, k'o da sam ćuko umjesto da se svi pozabave nelegalnom eksploatacijom. Zvao sam komunalnu inspekciju, dolazio je i vodni županijski inspektor, onda u to vrijeme ta tvrtka ne iskopava ništa nego čekaju vikend za radove jer tada ne može inspekcija izaći na teren", priča Baić ističući da su pojedini mještani doživjeli fizičko i verbalno nasilje od strane navedenog Trebovića, kao i mnoge prijetnje.

Vrapčići eksploatacija Trebović
Vrapčići eksploatacija Trebović

Isprepletenost nadležnosti inspekcijskih službi i ovdje je došla na vidjelo.

"Inspekcija Grada Mostara nije nadležna za provođenje nadzora u predmetima iskopavanja mineralnih sirovina (šljunak i kamen). Nadležnost shodno Zakonu nadležni su Ministarstvo gospodarstvo HNŽ (geološki inspektor) i Ministarstvo poljoprivredne, šumarstva i vodoprivrede HNŽ (vodoprivredni inspektor)", kazala je za hercegovina.info Jesenka Mahinić, šefica Službe za inspekcijske poslove Grada Mostara te dodala da se nadležnost dijeli ovisno o tome vrše li se iskopavanja sirovine uz vodotokove ili na površinama koje se ne nalaze uz riječne tokove.

Federalno ministarstvo se također izuzelo od odgovornosti u ovom slučaju.

"Federalni rudarsko, termo i elektro-energetski inspektorat nije nadležan za vršenje nadzora kod navedene tvrtke, s obzirom da je eksploatacija šljunka i kamena u nadležnosti županijske rudarske inspekcije pri Ministarstvu gospodarstva Hercegovačko-neretvanske županije.

Uvidom u dokumentaciju Federalnog urbanističko-ekološkog inspektorata, utvrđeno je da je pravna osoba TREBOVIĆ COMMERCE dana 24. 8. 2021. godine pribavilo od Federalnog ministarstva okoliša i turizma okolišnu dozvolu za eksploataciju građevinskog kamena - krečnjaka na lokaciji sjeveroistočno od Mostara na lokalitetu "Debelo brdo", ukupne površine eksploatacijskog polja 3,637 ha. U inspekcijskom nadzoru izvršenom dana 3. 6. 2022. godine, konstatirano je da se na lokaciji kamenoloma ne vrše aktivnosti eksploatacije. Lokalitet Suhi do u Vrapčićima nije lokalitet koji je obuhvaćen izdatom okolišnom dozvolom za eksploataciju kamena na lokaciji Debelo brdo, stoga za postupanje po ovom zahtjevu, federalni inspektor zaštite okoliša nije nadležan", kazali su nam iz ureda za odnose javnošću Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Vrapčići eksploatacija Trebović

Nadležnost iz ovog predmeta je u rukama županijskog ministarstva i inspekcije, no od vodnog inspektora Marija Raguža još uvijek nismo dobili odgovore na pitanja koja smo poslali prije 6 dana. 

Iz tvrtke Trebović Commerce kazali su za hercegovina.info da sve rade po zakonu i da radovi ne predstavljaju opasnost za nikoga.

"Sve što vam možemo reći jest da na lokalitetu Suhi Do radimo u skladu sa zakonskim rješenjima nadležnog Ministarstva. Nadležni inspektor je uvidom u dokumentaciju potvrdio da je naš rad u skladu sa zakonom. Radovi koje obavljamo udaljeni su u skladu sa zakonskim preporukama i ne predstavljaju nikakvu opasnost za mještane i njihovu imovinu. Čak, štoviše, smatramo da su naši radovi korisni za zajednicu iz razloga što ovim pomažemo u rješavanju izljevanja potoka Suhi Do", rekao nam je Muhamed Trebović ispred navedenog poduzeća.

Vrapčići eksploatacija Trebović

Vrapčići eksploatacija Trebović

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.