FOTO  Mještani Bune se digli protiv septičke jame kraj novog supermarketa. Inspekcija zatvorila gradilište

septička jama,namex,Buna,Mostar

Stanovnici mostarskog naselja Buna tjednima vode borbu protiv izgradnje septičke jame u sklopu skoro izgrađenog supermarketa.

Naime, uz postojeći objekt 'Namexovog' supermarketa mještani upozoravaju da se ilegalno gradi septička jama za potrebe trgovine. U razgovoru za hercegovina.info ističu da nemaju ništa ni protiv Namexa niti septičke jame, ali su zabrinuti zbog razloga izgradnje iste kad se mogu spojiti na kanalizaciju kao i svi lokalni stanovnici.

septička jama,namex,Buna,Mostar

Zabrinutost zbog izgradnje septičke izrazilo je 20-30 kućanstava koji naglašavaju da bi mogli biti direktno ugroženi budući da će u sklopu objekta biti mesnica i pekarnica te strahuju da bi sav otpad neselektirano mogao završiti ispod zemlje.

"Kao što možete vidjeti, oni su ostavili šuplje dno kako bi tlo upijalo otpadne vode. Na teren je prije par dana izašla inspekcija i utvrđeno je kako nisu imali projekt niti građevinsku dozvolu, a inspektor je dobio samo urbanističku suglasnost. Radovi su stoga obustavljeni", kaže nam predstavnik mještana.

septička jama,namex,Buna,Mostar

Investitora su prijavili inspekciji, no inzistiraju i na direktnom dogovoru s njima kako bi se obustavili radovi.

"S Namexom imamo kontakt jer smo ih odmah pozvali kad smo vidjeli što se gradi, no zadnje što imamo od njih je obećanje da su išli u Vodovod kako bi riješili pitanje kanalizacije. No, oni i dalje ustrajavaju na ovoj septičkoj jami koja je potpuno nelegalna", tvrde ogorčeno.

Investitoru je jučer prošao rok da dokaže legalnost izgrađenog objekta.

"Nakon urgentnog zahtjeva mještana s područja Bune, koji se odnosio na izgradnju septičke jame u sklopu poslovnog objekta u izgradnji gospodarskog društva Namex, urbanističko-građevinska inspekcija je dana 4. 7. 2023. izašla na mjesto događaja, izvršila inspekcijski nadzor i utvrdila izgradnju septičke jame. Zapisnički je zatvoreno gradilište septičke jame, na zakonom propisan način, stavljanjem trake i table koja označava zatvoreno gradilište. Obzirom da na gradilištu nije zatečen investitor, istome je zapisnički naloženo da dostavi dokumentaciju, kojom dokazuje legalnost izgrađenog objekta, za koju radnju mu je ostavljen rok od tri dana. Dakle, postupak inspekcijskog nadzora je u tijeku, i to je jedino što u ovom trenutku možemo reći", kazala je za hercegovina.info Jesenka Mahinić ispred Službe za komunalne poslove Grada Mostara te potvrdila navode mještana da je gradilište trenutačno zatvoreno.

septička jama,namex,Buna,Mostar

Prije tri dana kontaktirali smo investitora kako bi dobili odgovore na pitanja zbog čega grade septičku jamu pored postojeće kanalizacijske mreže te imaju li sve potrebne dozvole za gradnju i što je pokazao inspekcijski nadzor na gradilištu, no nismo dobili nikakvu povratnu informaciju. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.