Mjesec dana kako je 'uša sazad', istraga nije obustavljena

Ante Kvesić
hercegovina.info

Danas je točno mjesec dana kako je koronavirus stigao u Mostar. Prvooboljeli, preminuli pacijent stvorio se na Odjelu za plućne bolesti 17. ožujka, odakle je prebačen na Odjel za infektivne bolesti. Od tada do danas situacija se prilično relaksirala.

Respiratora neće nedostajati, nego će ih biti i viška, premijer se opet danas nasmiješen uslikao s omiljenom tiskovinom i poslao govor medijima, i plus Stožeru da ga pročita, i situacija se lagano vraća u normalu.

Svak svoje tjera, i želi isprofitirati na činjenici da situacija ide na bolje. Ako rezimiramo zadnjih mjesec dana možemo kazati da je najnetransparentnije oko koronavirusa reagirala Sveučilišna klinička bolnica u Mostaru. Barem je virus najjasnija stvar na svijetu, oko kojeg bi sve moralo biti javno. Ta bilo tko ga može i dobiti i prenijeti.

Zašto onda ne reći javno da nema tajne. Međutim, kako reče ravnatelj SKB Ante Kvesić, od kojeg je, kako i sam jednom reče, duži mantat ima samo pokojni papa Ivan Pavao II, htjelo se bespotrebno mesti. Više dana inzistirali smo, pa preko Stožera i uspjeli dobiti info iz SKB Mostar koliko je liječnika pozitivno i s kojeg odjela.

Potom smo inzistirali i da se odgovori ima li među pacijentima s Ortopedije pozitivnih, te su i s tim djelomično odlučili izaći u javnost. Tim odgovorom nismo zadovoljni te ćemo inzistirati na istini je li pacijentica (ako je bila samo jedna zaražena), virus donijela ili odnijela.

Bolnici se slijevala pomoć, pa će nakon ove situacije, hvala Bogu imati i viška respiratora. Bolje tako, nego obrnuto. Stigli su i milijunčići kuna iz Hrvatske, koje je tamošnja javnost Plenkoviću nabila na nos. Opet, a i djelomično s pravom. I premda je neupitno da bolnici u Mostaru treba pomoć, djelatnicima veća satnica, iskristaliziralo se da joj je nakon 27 godina potreban i novi menadžment, taman da je i svet poput pokojnog pape s kojim Kvesić uspoređuje dužinu mandata.

Sveučilišna klinička bolnica je ustanova svih nas, svi smo u njoj rađali svoje kćeri i sinove, čekali u hodnicima da nam se najmiliji operiraju, doživljavali tamo i najljepše i najgore. Zaborave često nositelji trodesetljetnih funkcija da je to ustanova kojom upravljaju, a ne njihova privatna. S tim u svezi, ne bi bilo zgorega u zakon uglaviti da se jedna osoba, ne može kandidirati u toliko uzastopnih mandata.

No vratimo se prvooboljelom. Lokalni gospodarstvenik preko veze, sa već jakom upalom pluća, primljen je na Plućno. Trebao je biti primljen na Infektivno, ali je eto imao kuma na plućnom. Preminuo je 13 dana kako mu je potvrđen koronavirus. Nažalost. Javnost se, dok je bio živ bavila pitanjem je li putovao i gdje i odakle je koronavirus stigao u Mostar. To se zapravo ni danas ne zna, izuzevši da je nekoliko puta izlazio iz BiH.

Tužiteljstvo HNŽ-a o cijelom slučaju je otvorilo istragu, a nakon preminuća prvooboljelog je nije zatvorilo, jer se i ne tiče samo pacijenta koji je preminuo.

Potvrdila je to za hercegovina.info glasnogovornica Ana Raič. Kazala je da sve stoji kako je i ranije priopćeno, „da će tužiteljstvo putem Naredbi suda izuzeti svu potrebnu medicinsku dokumentaciju, snimke nadzornih kamera u SKB Mostar, kao i drugu potrebnu dokumentaciju, a kada se stvore zdravstveni uvjeti za to obavit će se i saslušanje određenih svjedoka, kao i druge istražne radnje za kojima se ukaže potreba“, da se utvrde činjenice oko prijema pacijenta, i odgovornost bolnice.

Dodala je da će o svim narednim koracima blagovremeno izvijestiti javnost.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.