MISTERIOZNI PLANOVI Smatra se da Lidl u ovoj općini gradi distributivni centar preko investitora iz Širokog Brijega, no iz grada sve demantiraju

LIDL, Zaposlenik Lidla, Lidl Hrvatska , trgovacki lanac Lidl, LIDL, Kiseljak, distributivni centar, skladište, Azapovići

Distributivni centar, glavno skladište za Bosnu i Hercegovinu njemačke kompanije Lidl gradi se u Srednjoj Bosni, točnije Poslovnoj zoni "Azapovići" u općini Kiseljak, saznaje Akta.ba iz pouzdanih i bliskih izvora.

Budući da su u kompaniji Lidl BiH i dalje tajnoviti i ne otkrivaju svoje planove, pitali smo Općinu Kiseljak i načelnika Mladena Mišurića-Ramljaka da nam potvrdi informaciju. 

Međutim, nakon mjesec dana inzistiranja, u Općini Kiseljak su izričiti u negiranju da Lidl bilo što gradi na području njihove općine. 

"Temeljem vašeg upita, informiram Vas, kako kompanija Lidl nije kupila nikakvo zemljište na području općine Kiseljak, nije upisana kao vlasnik nijedne parcele, niti je podnijela zahtjev, niti je pokrenula postupak za dobivanje niti je dobila bilo kakvo odobrenje za gradnju na prostoru općine Kiseljak", kazali su iz Općine Kiseljak.

Da bismo se uvjerili u informacije koje imamo, danas smo obišli Poslovnu zonu "Azapovići". Radovi i mještani govore drugo, svi već radosno dijele vijest da Lidl gradi skladište, piše Akta.ba.

Prema informativnoj građevinskoj tabli, u tijeku je druga faza radova na pripremnim radovima skladišnog distribucijskog objekta. 

Izvođač radova je Bossil d.o.o. Vitez koji su nam također potvrdili da na ovom mjestu grade Skladišno distribucijski centar Lidla, te da to nije nova informacija. 

Planirani završetak radova je 1. ožujak 2023. godine.

Zašto u Općini Kiseljak kriju ovu vijest i zašto je kao investitor navedena firma kompanija MT Projekt d.o.o. Široki Brijeg, za sada nije poznato. Pretpostavljamo da se radi o ugovoru o tajnosti koji se mora poštovati, no i za to postoji objašnjenje, a ne izričito negiranje i skrivanje informacije. 

Inače, Općina Kiseljak je 2. prosinca 2021. godine donijela odluku o utemeljenju Poslovne zone Azapovići, općina Kiseljak. Površina bez pristupne ceste – 420 duluma, a njoj je do sada izgrađena pristupna ceste dužine od 1230 m i širine 6,60 m.

"Nositelj i organizator razvoja Poslovne zone "Azapovići" je Općina Kiseljak, a čestice unutar poslovne zone su u privatnom vlasništvu", navedeno je u odluci. Nekoliko dana kasnije Općinsko vijeće Kiseljak proglašava izgradnju Poslovne zone Azapovići javnim interesom. 

Zbog toga je izgradnja Poslovne zone "Azapovići" u Lepenici kod Kiseljaka dovela do sudskih sporova mještana i Općine Kiseljak.

Namjena PZ "Azapovići", koja je utemeljena krajem prošle godine je uslužno mješovita i logističko distribucijska što podrazumijeva uslužne aktivnosti, servisne aktivnosti, aktivnosti poslovne potpore, logističko-distribucijske aktivnosti (distribucijski centri, veletrgovina, skladištenje i prijevoz, logističko-servisni centri i dr.) koje ne onečišćuju okoliš.

Shodno navedenom savršeno se uklapa u potrebe njemačkog giganta koji je prije ove lokacije za glavni distributivni centar razmatrao i lokaciju u naselju Vojkovići.