Mirovine veće za vreću lošijeg brašna

mirovine, Vjekoslav Čamber, umirovljenici, prijava, mirovina, mirovine, mirovina, umirovljenici, povrat novca, mirovine, umirovljenici, Isplata mirovina, juniori, pismo, pismo majke, anonimno pismo, mirovine, FBIH, Isplata mirovina, isplata, mirovine, Isplata mirovina, povećanje mirovina, vojne mirovine, mirovine, mirovinski sustav, polaštene mirovine, mirovina, ćosanje, hercegovački običaji, Informatička radionica, stari i nemoćni, roditelji, roditelji i djeca, PIO/MIO, Federalni premijer Novalić , Mostar, kuća, običaji, Običaji starog zavičaja , hercegovački običaji, Hercegovina, hercegovački običaji, narodni običaj, običaji, broj stanovnika, Hrvatska, procjene demografa, mirovine

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici zadužila je Federalni zavod PIO/MIO da u skladu s članom 79. Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju, izvrši usklađivanje mirovina u visini zbira 50 posto postotka porasta potrošačkih cijena i 50 posto procjene postotka porasta bruto domaćeg proizvoda u Federaciji BiH u prethodnoj godini, a prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, osim penzija ostvarenih u godini u kojoj se vrši usklađivanje, u iznosu 2,8 posto.

Ovaj zavod je obavezan i da u skladu s članom 16.a Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja odbrambeno-oslobodilačkog rata uskladi mirovine za 2020. godinu korisnicima prava iz člana 3. člana 4. tačka 5. ovog zakona, a prema porastu indeksa potrošačkih cijena na godišnjoj razini u Federaciji BiH u prethodnoj godini, u iznosu od 0,6 posto.

Federalnom zavodu PIO/MIO odobrava se da, u skladu s članom 78. Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju, izvrši usklađivanje vrijednosti općeg boda prema postotku porasta prosječne bruto plaće u Federaciji BiH u prethodnoj godini. Nakon što se na vrijednost općeg boda od 14,5 KM iz 2019. godine primijeni ovaj postotak usklađivanja od 4,5 posto, izračunata vrijednost općeg boda za 2020. godinu iznosit će 15,15 KM. 

Taj zaključak stupa na snagu 1. kolovoza 2020. godine i ne odnosi se na vrijeme u kojem je trajalo stanje nesreće u Federaciji BiH, navodi se u priopćenju federalne Vlade.