MIROVINE VEĆE ZA 6,6 POSTO Poznato koliko će iznositi najniža u svibnju ove godine

umirovljenici
Ilustracija/Hercegovina.info

Konačno je poznat postotak redovnog usklađivanja mirovina koje se svake godine, prema Zakonu o mirovinsko-invalidskom osiguranju, vrši 15. travnja, a prema kojem se uvećavaju primanja umirovljenika.

6,6 posto

Kako je potvrđeno iz Federalne vlade za Avaz, s obzirom na to da je redovno usklađivanje otpočelo akontativno od 1. siječnja u iznosu od pet posto, izvršit će se dodatno usklađivanje mirovina za 2024. godinu koje će iznositi 1,6 posto, počevši, također, s prvim danom ove godine.

Tako, u konačnici, redovno usklađivanje mirovina u ovoj godini iznosi 6,6 posto. Taj postotak će biti primijenjen na iznose mirovina koji su bili u prosincu 2023. godine, odnosno u mjesecu prije nego što je primijenjeno akontativno usklađivanje.

Najniža u svibnju 573,79 KM

S obzirom na to da je iznos najniže mirovine u prosincu prošle godine bio 538,27 KM, sada će, po osnovu redovnog usklađivanja, te mirovine koje će biti isplaćene početkom svibnja iznositi 573,79 KM.

Zagarantirana će umjesto 642,40 KM od svibnja iznositi 684,79 KM. Uz to, u svibnju će umirovljenici dobiti i razliku od po 1,8 posto za prva tri mjeseca, odnosno, onu od akontativnog do konačnog postotka usklađivanja.

Skoro 600 KM s isplatom razlika

Tako će, naprimjer, korisnici najniže mirovine za jedan mjesec imati razliku od oko 8,61 KM, pa će u konačnici u svibnju dobiti skoro 600 KM, primanja i tromjesečnu razliku, a isti princip se primjenjuje i kod svih drugih iznosa.

Podsjetimo, za postotak redovnog usklađivanja čekaju se konačni podaci o indeksu potrošačkih cijena i o rastu BDP-a za prošlu godinu, a što Federalni zavod za statistiku prema nadležnim instancama objavljuje 31. ožujka.

Prema zakonom definiranoj formuli za izračun, 50 posto iznosa ta dva parametra u zbiru daju iznos usklađivanja.

Bez komentara

U Savezu udruženja umirovljenika FBiH nisu željeli davati komentar do službene odluke, iako se odranije zna, kako su kazali, da će se postotak usklađivanja kretati između šest i sedam posto. Zbog činjenice da ove godine neće biti moguće izvanredno usklađivanje, postotak od 6,6 posto, za koji su uvećana njihova primanja, brojnim umirovljenicima teško da išta znači.