FOTO  Miodrag već 30 godina uzgaja golubove visokoletače

Miodrag Delić golubovi
Hercegovina.info

Miodrag Delić iz Trebinja već 30 godina uzgaja golubove visokoletače. U početku je bilo teško nabaviti ove golubove, a danas Miodrag ima oko 100 golubova. Kada sam prije tridesetak godina prvi put vidio oglas za prodaju golubova visokoletača, to je bila ljubav na prvi pogled, kaže Miodrag Delić, zaljubljenik u ovaj hobi.

"Prvi put sam srpskog visokoletača vidio u časopisu ‘’Zov’’, bio je oglas za ljubitelje prirode i tad ono ljubav na prvi pogled. I onda tražiš, listaš oglase, tada sam vidio oglas za srpske visokoletače i naručio. Nisu bili jeftini golubovi tada, iz Srbije dok dođe pošta, pa iščekivanje, danas ih je malo lakše nabaviti. Ima uzgajivača po Bosni, tu u Crnoj Gori, tako da je lakše doći do kvalitetnih golubova. Već tridesetak godina se bavim golubarstvom s nekim manjim prekidima, ali to je ono ljubav na prvi pogled, jednom golubar – čitav život golubar”, kaže Delić za Hercegovina.info.

Miodrag Delić golubovi

Danas Miodrag golubove nabavlja uglavnom u Bijeljini. Kaže da je kvalitetna i raznolika hrana skoro jedini uvjet za zdravog i zadovoljnog goluba.

Visokoletače odlikuje visok kružan let, neki ekstremno dobri primjerci lete po 15-17 sati. Ovo je pravi srpski visokoletač, on nije ukrštan ni s tiplerima, nego je izvoran svojoj rasi. Ovo su primjerci iz Bijeljine, od Darka Lazića, dobar uzgajivač visokoletača. Ove golubove puštam, imam tamo maticu, imam oko stotinjak komada. Golubovi se relativno lako razmnožavaju, uz dobru hranu, brzo se razmnožavaju, pa jedno četiri-pet legala može u tijeku godine, neki uzgajivači prakticiraju možda leglo – dva, da se golubovi ne izmrcvare puno, ali tri-četiri legla u tijeku godine imam, tako da od jednog para može biti desetak golubova. Hranim ih granulama i mješavinom, ovdje uzimam kukuruz i ječam i tako, dobro se hrane”.

Miodrag Delić golubovi

Delić dodaje da mu u Trebinju nedostaje udruženje koje bi okupilo ljude sa istim hobijem.

“Nikada nisam sudjelovao na natjecanju s njima budući da u našem okruženju toga nema. Učlanio sam se u udruženje iz Bijeljine, od njih dobijem prstenove za mlade ptice gdje im piše broj, ali ipak ne mogu s pticama sudjelovati na natjecanju. Kada bih ja mogao sudjelovati i kada bih odabrao svojih pet – šest golubova, komisija bi zabilježila njihov prvi let, najduži, najkraći, pa nakon toga izvukla prosjek njihovog letenja. To je stvarno adrenalin kada vidiš pticu visoko, visoko da leti, pratiš je dvogledom, uživaš“.

Miodrag Delić golubovi

U neposrednom okruženju Miodraga Delića danas skoro pa i nema golubara, za razliku od vremena njegovog djetinjstva kada su gotovo svi uzgajali golubove. Miodrag je strast prema visokoletačima zadržao do danas, a ljubav prema ovim, ali i drugim životinjama prenio je i na četvero djece učeći ih jednoj danas gotovo zaboravljenoj vrlini – empatiji!

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.