MIO/PIO za najam printera izdvojio više od 700 tisuća maraka bez PDV-a

Printer
Ilustracija

Živimo u zemlji u kojoj je glavna vijest da će na početku mjeseca biti isplaćene mirovine za koje ste uredno radili i izdvajali novčane iznose tijekom desetljeća. Najniža mirovina u siječnju izbosila je 382,18 maraka, zajamčena 478,91 maraka, a najviša 2.174,48 maraka.

Istovremeno, Federalni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje je 18. veljače potpisao ugovor o nabavi printera za koji je potrošeno 377.679,80 maraka bez PDV-a. Nekoliko godina ranije, točnije 2018. godine za istu nabavu je potrošeno 328.500,00 bez PDV-a. Oba puta dobavljač je bio isti - Racional d.o.o. Sarajevo.

To, u prijevodu, znači da je u posljednje tri godine potrošeno više od 700.000 maraka bez PDV-a za nabavu printera. Pozamašan iznos za bosanskohercegovačke prilike. Zanimalo nas je koliko je printera nabavljeno te na koliko lokacija su isti raspoređeni. Iz Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje su nam kazali kako se radi o najmu printera, a ne o zakupu.

"Federalni zavod za mirovinsko/penzijsko i invalidsko osiguranje proveo je postupke javne nabave za usluge - Najam printera za potrebe Federalnog zavoda za mirovinsko/penzijsko i invalidsko osiguranje i zaključio ugovore s najpovoljnijim ponuđačem: 2018.godine kojim je unajmljeno 126 uređaja,  raspoređeni na 83 lokacije na prostoru Federaciji Bosne i Hercegovine i ugovor zaključen 2021. godini, kojim je unajmljeno 129 uređaja,  raspoređeni na 83 lokacije na prostoru Federaciji Bosne i Hercegovine.

Valja napomenuti da najam uređaja podrazumijeva plaćanje po ispisu, a u cijenu ispisa je, pored samih uređaja, uključeno i njihovo redovito održavanje, servisiranje, zamjena i sl. Dakle najam uključuje sve osim samog papira. Također ističemo da je, prema izračunima iz ranijih razdoblja kada smo koristili vlastite uređaje, ovaj način, tj unajmljivanje, financijski isplativiji za Zavod", stoji u odgovoru za portal hercegovina.info.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.