Ministri za mobitele troše milijune maraka, a mi nemamo ni za topli obrok

Nezadovoljni su visinom toploga obroka, neusvajanjem ovogodišnjega proračuna i rastrošnošću županijske vlade.

A koliko je Vlada u prošloj godini štedila zorno govori podatak da je za plaćanje telefona i mobitela potrošeno 1,5 milijun KM, dok su troškovi reprezentacije iznosili više od 300.000 KM.

Ako plaće treba smanjivati za deset ili petnaest posto, onda plaćanje mobitela treba skroz ukinuti, a ne ovolika sredstva izdvojiti za tu svrhu – rekao je Josip Milić, predsjednik unije neovisnih sindikata FbiH.

Proračuna za 2010. još nema, a, prema navodima sindikata, trebao bi biti veći za oko pet milijuna KM u odnosu na prošlogodišnji. Sindikati štrajkom upozorenja traže da im topli obrok s 5,5 KM po danu bude uvećan na 10 maraka.

 - U ponedjeljak ćemo održati jednosatni štrajk upozorenja, a ukoliko on ne poluči rezultate, spremni su i na prosvjede, te opći štrajk – istaknuo je sindikalist Ejub Mujić.

U osnovnim školama imaju i dodatni problem jer od grada već četiri, pet mjeseci nisu dobili naknade za prijevoz učiteljima koji putuju.

– Svojim zaposlenicima ove naknade uredno isplaćuju, a našim učiteljima nisu. Ukoliko sredstva ne budu isplaćena do 10. ožujka mi ćemo ispred gradske uprave organizirati prosvjed – rekao je Slavko Lauš, predsjednik sindikata učitelja.

U HNŽ problemi nisu samo u školstvu, štrajkat će i sindikati državnih službenika i namještenika.

– Iako godinama tražimo potpisivanje kolektivnoga ugovora s vladom, to se do danas nije dogodilo. Zbog toga s njima uopće ne želimo pregovarati i mi u ponedjeljak idemo u štrajk upozorenja – najavio je Jakiša Stančić, predsjednik tog sindikata.

Sindikalni čelnici očekuju kako će njihovi zahtjevi biti ispunjeni, posebice što je ovo izborna godina, pa vladajućima ne bi bilo u interesu da učitelji i nastavnici prosvjeduju na ulici.

slobodna dalmacija