Ministarstvo trgovine: Odlučno u borbi protiv malverzacija sa naftnom

Ministar trgovine FBiH Milorad Bahilj  je u četvrtak 16.06.2011. godine  u Mostaru održao sastanak sa predstavnicima informacijskog inženjeringa In2 na temu realizacije projekta o praćenju prometa naftom i naftnim derivatima uz pomoć informacijskog sustava pumpi, pod nadzorom ministarstva trgovine FBiH.

„ Ministarstvo trgovine je izvršilo sve potrebno da bi ovaj projekt zaživio. Pripremili smo infrastrukturu, adekvatno prilagodili sustav, te osposobili djelatnike za praćenje prometa naftom uz pomoć informacijskog sustava. Zajedno sa implementatorom smo učinili sve potrebne radnje kako bi ovaj informacijski sustav mogao uspješno odgovoriti ovom vrlo kompleksnom i zahtjevnom projektu'' istaknuo je nakon sastanka ministar Bahilj.

''Najveća prepreka u realizaciji projekta na svih 600 pumpi koje su pod nadzorom ovog ministarstva, jeste činjenica da se njih 350 oglušuje na pozive ministarstva da dostave potrebne izjave kojima postaju dio ovoga projekta. Federalne i županijske inspekcijske službe su na terenu gdje obilaze navedene pumpe koje ne žele dostaviti izjave, te ih na licu mjesta kažnjavaju.

Sa druge strane 280 pumpi je Ministarstvu trgovine FBiH dostavilo potrebne izjave, a inspekcija će ih posjetiti kako bi svoju izjavu i dokazali kao istinitu. No moram istaknuti kako i kod pumpi koje su izjavu dostavile samo polovina svakodnevno ažurira dvije vrste podataka koje su dužne dati na uvid ministarstvu, te će inspekcijske službe morati kažnjavati i njih pošto ni oni bez obzira na dostavljenu izjavu ne ispunjavaju svoje obaveze. Inspekcijske službe su jasno definirale rok od mjesec dana da se ispune svi potrebni uvjeti koje ministarstvo trgovine FBiH nalaže, inače će u suprotnome biti primorane na kažnjavanje vlasnika, te pečaćenje pumpi tj.privremenu zabranu rada'' pojasnio je ministar Bahilj te dodao

„ Realizacija ovoga projekta je u Federaciji trajala nešto duže pošto je ministarstvo htjelo omogućiti da svi uređaji koji su registrirani budu u mogućnosti da sudjeluju u ovom informacijskom sistemu. U tom smo planu i uspjeli, te se nadamo da uz malo volje i želje od strane svih vlasnika pumpi pod nadzorom Ministarstva trgovine FBiH možemo izbjeći sve nepotrebne kazne i komplikacije, te uz najmoderniju tehnologiju sa kojom raspolažemo omogućiti efikasno praćenje prometa naftom i naftnim derivatima na tržištu FBiH.''