MINISTARSTVO I AGENCIJE KRIJU BROJKE Nitko ne želi reći koliko BiH državljana ratuje u Ukrajini

Wagner

Nakon navoda iz RS da u BiH postoji više od 100 paradžemata i da je veliki broj povratnika s ratišta iz Sirije reagirao je ministar unutarnjih poslova FBiH Ramo Isak, koji je kazao kako više nema povratnika iz Sirije, no da ih ima iz Ukrajine.

"Iz Ukrajine se pojavljuju, još ćemo utvrditi tko je bio u Ukrajini. Radimo operativno, ali sve to ne može ugroziti sigurnost Bosne i Hercegovine jer su to samo pojedinačni slučajevi", naveo je Isak prošlog tjedna.

Avaz je kontaktirao je FMUP te pitao imaju li podatke o tome koliko ima povratnika iz Ukrajine i na čijoj strani su ratovali.

Bez odgovora

"Federalna uprava policije podnijela je ovog mjeseca Tužiteljstvu BiH izvješće o počinjenom kaznenom djelu protiv Davora Savičića iz Doboja zbog postojanja osnova sumnje da je počinio kazneno djelo protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama, nakon prikupljenih dokaza da se pridružio paravojnoj ruskoj jedinici Wagner", naveli su iz FMUP-a.

Kontaktirano jei Ministarstvo sigurnosti BiH, a, iako su ranije davali informacije o broju bh. državljana na ovom ratištu, ovaj put su preusmjerili na SIPA-u.

Iz SIPA-e, također, nije bilo konkretnog odgovora, osim da rade poslove u skladu sa svojim nadležnostima.

"Obavještavamo Vas da Državna agencija za istrage i zaštitu, u skladu sa svojim nadležnostima prikuplja obavještenja i podatke o kaznenim djelima i počiniteljima, te prati i analizira sigurnosne situacije i pojave koje pogoduju nastanku i razvoju kriminaliteta, a tako i pitanjima koja se odnose na eventualni odlazak, sudjelovanje i povratak državljana BiH na stranim ratištima. Podatke o svojim operativnim i istražnim aktivnostima ne možemo dostavljati drugim osobama, osim nadležnim pravosudnim institucijama", ističu iz SIPA-e.

Pojavljivali se snimci

Podsjećamo, na društvenim mrežama su se pojavljivali snimke osoba za koje se tvrdilo da su iz RS, koje se nalaze u Donbasu i ratuju na ruskoj strani. Podaci iz prošle godine su govorili o samo dva državljana BiH koja ratuju u Ukrajini, i to jedan na strani Ukrajine, a drugi Rusije. Ipak, do konkretnih informacija o broju osoba koje ratuju u Ukrajini nije moguće doći.