Ministar Vjekoslav Čamber zbog ‘učilica’ uvjetno osuđen na 14 mjeseci

Ministar je dobio uvjetnu kaznu od 14 mjeseci s rokom kušnje od dvije godine. Kako je ranije pisao Večernji list, MUP ZHŽ podnio je kaznenu prijavu o zloporabi položaja ili ovlasti, i to u vrijeme dok je Čamber obnašao dužnost županijskog ministra prosvjete, znanosti, kulture i sporta.

Sporna je, prema optužnici, nabava učilice za škole u vrijednosti 37.072 KM, koje, kako svjedoci ove tužbe tvrde, nikada nisu isporučene. Sporno je i to što se nije išlo preko javne nabave, nego onako ‘rođački'.

Naime, stupilo se u vezu s dvojicom braće. Jedan ima tvrtku u Zagrebu, a drugi u Posušju, čiji je predstavnik potvrdio da je posao plaćen, ali nikada nije urađen i za to je okrivio tadašnje vlasti koje nisu osigurale tehničke uvjete. Ministar Čamber odbacuje bilo kakvu odgovornost u ovom slučaju. On ističe kako Ministarstvo nije naručitelj spornih učilica, nego su to škole. Račune su potpisali ravnatelji škola, a Ministarstvo je, jer škole ne raspolažu novcem, platilo račune. To se može vidjeti, kako ističe obrana, uvidom u račune dostavljene policiji.

- Mi smo nastojali inspektorima objasniti da se ne radi o nikakvim CD romovima, nego instalaciji aplikacija pomoću kojih se ulazi na programe učilice. Očito nas nisu razumjeli. Ja sam legalist i zalažem se da se poštuje zakon - isticao je i ranije Čamber. Ipak, njemu je pomalo čudna pozadina cijele priče.

Dok je istraga trajala, određeni su politički aktivisti po kafićima u Posušju dijelili materijale iz istrage, koji su, kako je tvrdio, očito procurili vani.

Izvor: vecernji.ba