MINISTAR OBRAZOVANJA Zatvaranje škola daje najlošiji učinak na smanjenje zaraze i najveću štetu učenicima

MINISTAR OBRAZOVANJA Zatvaranje škola daje najlošiji učinak na smanjenje zaraze i najveću štetu učenicima
Ilustracija

Ministar znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske Radovan Fuchs gostujući u emisiji Hrvatskog radija "A sada vlada" rekao je kako nitko nije rekao da nakon Svih svetih kreće online škola.

"Škola ide po ili po A, ili B ili C modelu, ovisno o epidemiološkoj situaciji u pojedinim dijelovima, gradovima ili županijama. Lokalni stožeri prate epidemiološku situaciju i tada sugeriraju osnivačima treba li prelaziti na C model", rekao je ministar Fuchs.

Dodao je da su neke županije htjele na brzinu nešto riješiti i donijeti neke odluke, međutim kako je rekao, s njima se razgovaralo i uvjerilo ih da donose prenagle odluke i da je najbolji način izvođenja nastave lice u lice.

"Imamo čitav niz drugih mjera koje se mogu primijeniti prije zatvaranja škola, a dat će boljim učinak. Zatvaranje škola daje najlošiji učinak na smanjenje zaraze i najveću štetu učenicima, rekao je ministar dodavši kako razumije strah roditelja i nastavnika.

Kao je riječ o izvanškolskim aktivnostima ministar je podsjetio da su na početku školske godine zatvorili školske dvorane za izvanškolske aktivnosti, nastojeći izbjeći miješanje djece. Međutim istaknuo je da su to morali olabaviti jer je epidemiološka situacija bila dobra u školama, a i djeca su se družila izvan škole.

Naglasio je da će se ponovno naći u ministarstvu i prodiskutirati nove preporuke. 

"Pokazalo se da škole nisu centri širenje zaraze. Ima par slučajeva, ali svi slučajevi su infekcije iz vana.

Rekao je da je na koronavirus pozitivno 367 školskih djelatnika i 1.192 djece. Od toga njih 129 je do 6 godina, a 1.063 su od 7-18 godina.

U samoizolaciji nalazi se 604, školskih djelatnika i 10.653 djece, od toga 2.209 do 6 godina i 8.444 od 7-19 godina, rekao je ministar Fuchs za Hrvatski radio. I dok u Hrvatskoj razmišljaju bez čega se može, a što je bolje za naciju, u Federaciji preporučuju online nastave, a drže diskoteke otvorenima.