MINISTAR OBRANE SRBIJE Ukrajinskim zrakoplovom poslali 11.5 tona streljiva, ali ne gdje se priča

zrakoplov pad,Srbija,ukrajina

Ministar obrane Srbije Nebojša Stefanović demantirao je izvanrednoj konferenciji za tisak informaciju da je oružje koje je prevozio ukrajinski zrakoplov išlo Ukrajini.

Rekao je da je srušeni ukrajinski zrakoplov Antonov poletio jučer oko 20.40 sati iz Niša i da je prevozio streljivo za Bangladeš.

"Kupac je bilo Ministarstvo obrane Bangladeša i let je imao rutu iz Niša sa tehničkim slijetanjima u Ammanu, Ahmad Abadu i planirano je da sleti u Daki kao krajnja destinacija", rekao je on.

On je kazao da je u pitanju privatni ukrajinski prijevoznik 'Meridian Itd' koji je imao sve uredne dozvole, a da je proizvođač oružja srpsko poduzeće 'Valir' koje također ima sve dozvole za rad.

Kako je naveo, u zrakoplovu je bilo 11,5 tona streljiva.

"Nažalost, prema nama dostupnim informacijama, svih osam članova posade je poginulo", rekao je on i dodao da poginuli nisu državljani Srbije.

Stefanović je kazao da je netočno i zlonamjerno što je objavljeno da Srbija sudjeluje u naoružavanju strana u ratu u Ukrajini.

"Žao mi je što se ovakve stvari događaju i što se pokušava nanijeti šteta Srbiji. Ovo nije prvi put, imali smo početkom lipnja informaciju da se transportira neko naoružanje prema Ukrajini, ispostavilo se da je to let i roba koja je iz naše Namjenske industrije išla ka Alžiru, i imala je sve potrebne dozvole. Isto tako 2. srpnja imali smo slijetanje iz UAE u zračnu luku 'Nikola Tesla', koji je prevozio dva borbena zrakoplova iz Emirata. Te stalne izmišljotine, kojima se pokušava narušiti ugled Srbije, kako mi radimo nešto ispod žita, kako kršimo međunaredne propise je nešto što je potpuno providno i zlonamjerno", rekao je on.

Kako je kazao, zrakoplov je prevozio osvjetljavajuće minobacačke i školske mine.

Podsjetimo, ukrajinski Antonov An-12BK se sinoć nešto prije 23 sata srušio kod grada Kavala, a letio je iz Niša za Aman. U pitanju je zrakoplov ukrajinske kompanije 'Meridian'.

Avion je poletio iz Niša, ali je na oko pola puta preko Egejskog mora napravio zaokret nazad prema kopnu.

Grčke službe jutros su započele očevid na terenu, ali je na mjestu pada nesreće i dalje dim. Stanovnicima je zabranjen pristup tom dijelu, a preporučeno im je da ostanu u svojim kućama.