Ministar Hadžić traži da se BiH smanje cijene roaminga

Iz Vijeća ministara BiH saopćeno je da je Hadžić u pismu istakao da bi prihvatanje inicijative za proširenje primjene uredbe EU o cijenama roaminga i na BiH doprinijelo smanjenju roaming cijena servisa i povećanom prometu, što bi omogućilo dalji razvoj konkurentnosti na tržištu.

"Bilo bi osigurano da korisnici mobilnih javnih komunikacijskih mreža, prilikom posjete nekoj od zemalja ne plaćaju previsoke cijene za usluge roaminga širom EU, u poređenju sa konkurentnim nacionalnim cijenama prilikom pozivanja i primanja poziva, slanja i primanja SMS-ova i usluga prenosa podataka", naveo je Hadžić.

On je u pismu ponovio opredijeljenost BiH za euroatlantske integracije i za regionalnu suradnju na svim poljima, te istakao da bi uključenje BiH u roaming regulativu podržalo nastojanja Vijeća ministara BiH da svojim građanima omogući što bolji kvalitet života kroz zajedničku suradnju, inovacije i nove tehnologije.

Hadžić je onformirao Madelina o stanju u sektoru telekomunikacija u BiH i kontinuiranom razvoju telekomunikacijske infrastrukture.

On se osvrnuo i na zemljopisnu poziciju BiH kao poveznicu između jugoistočne i centralne Europe i snažnu iseljeničku zajednicu BiH.

"Nadam se da će ova inicijativa naići na razumijevanje u Europskoj komisiji te da će građani BiH, kao i građani EU, uskoro osjetiti prednosti ovakvog načina suradnje na obostrano zadovoljstvo", navodi se u Hadžićevom pismu.

Srna