MINISTAR BEVANDA "79 Srba u MUP-u HNŽ-a, volio bih vidjeti nacionalni balans u RS-u"

Slađan Bevanda
hercegovina.info

MUP Hercegovačko-neretvanske županije reagirao je danas zbog pisanja pojedinih medija o nedostatnom zapošljavanju Srba u MUP HNŽ. 

Kako ističu, jedan poluformalan telefonski razgovor dana 12.07.2021. godine objavljen je kao intervju na temu „od 26 osoba koje su primljene u MUP HNŽ nijedan Srbin, pitali smo ministra zašto“, u sasvim krivom svjetlu prikazuje stvarno stanje. Više medija u BiH su prenijeli pisanje ovog portala.

Priopćenje koje potpisuje ministar Slađan Bevanda prenosimo u cijelosti.

"Istina je da je natječaj raspisan za popunu jednog dijela nedostajućih radnih mjesta neophodnih za funkcioniranje MUP-a HNŽ, a za koji smo dobili odobrenje Vlade HNŽ nakon višemjesečnih inzistiranja i zahtjeva. Radilo se o popuni upražnjenih radnih mjesta na kojima su radili uposlenici kojima je prestao radni odnos i za koje su bila planirana sredstva u proračunu, a ne novom upošljavanju", navodi se.

"Također, bitno je napomenuti da su se popunjavala i radna mjesta u Policijskim upravama, Policijskim stanicama i Odsjecima za administraciju u više općina i gradova u HNŽ, tako da smo u tom slučaju morali uvažavati popis stanovništva za te općine i gradove iz 1991. godine (vidjeti popis stanovništva za npr. Neum, Čapljina, Čitluk, Jablanica, Konjic i Stolac). Istina jeste da ovaj put nije primljen niti jedan Srbin, jer se radilo o popuni-zamjeni djelatnika kojima je prestao radni odnos, vodeći računa o nacionalnosti bivših uposlenika na tim radnim mjestima, a sve zbog nacionalnog balansa", ističu.

"Dakako, da ćemo prigodom novih upošljavanja i kroz izmjenu i modernizaciju postojeće sistematizacije radnih mjesta voditi računa i o upošljavanju Srba, jer je to i ustavna i zakonska obveza za sva tijela i institucije državne službe. Netočna je konstatacija na kraju teksta na ovom portalu da, navodno po izvješću Ombudsmena BiH u svim ministarstvima u HNŽ radi svega 15 osoba koje se izjašnjavaju kao Srbi, jer u ovom Ministarstvu od trenutno uposlenih 680 policijskih službenika, njih 79 su Srbi. Također smatram neprimjerenom i reakciju ministra Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice gosp. Miloša Lučića, koji isključivo iz dnevnopolitičkih razloga drži lekcije o „nečuvenom ponašanju u 21. stoljeću“.

"Meni je sasvim jasno da postoji ustavna i zakonska obveza o proporcionalnoj zastupljenosti uposlenika sukladno popisu stanovništva iz 1991. godine, ali ga podsjećam da se obveza odnosi i na sve državne organe i institucije, pa i ministarstvo kojim on rukovodi. Volio bih vidjeti i nacionalni sastav uposlenika tog ministarstva kao i niza drugih na razini BiH, Republike Srpske, Federacije BiH i županija u FBiH. Na kraju poručujem da ovakvi pojedinačni istupi ne mogu i neće ni na kakav način ugroziti dobre i korektne odnose koje imamo sa predstavnicima Srpske zajednice u HNŽ", stoji u priopćenju.