FOTO  MILTEX Za nabavku uniforme ova tvrtka nema konkurenciju, dobila je 30 poslova u dvije godine

Miltex dobiva sve nabavke uniformi
Impulsportal

Za samo dvije godine banjalučka tvrtka „Miltex“ dobila je 30 poslova nabavki vatrogasnih ili radnih uniformi od općina, gradova i javnih institucija u Republici Srpskoj. Značajan dio poslova tvrtka je dobila direktnim sporazumima, dok je u gotovo svim ostalim slučajevima bila jedini ponuđač u otvorenim postupcima ili konkurentskim zahtjevima za javnu nabavku, piše Impulsportal.

Ovakav monopolski položaj „Miltexu“ omogućen je dobro uštimanim natjčajnim uvjetima, kojima su po istom receptu razni ugovorni organi unaprijed eliminirali svaku moguću konkurenciju ovom očito favoriziranom ponuđaču.

Primjer ovakve prakse je i nabavka vatrogasnih uniformi za grad Prijedor.

Na natječaj, kojim je ukupna vrijednost nabavke procijenjena na 55.555,55 konvertibilnih maraka (bez PDV-a), nitko osim banjalučke tvrtke se i nije odazvao, pa je ponuda neznatno niža od procijenjene vrijednosti bez zadrške prihvaćena.
Frizirani natječajni uvjeti, ali i izmjena natječajnih uvjeta dok traje proces, u ovom slučaju nisu jedini primjer pogodovanja ovom ponuđaču.

Uvjeti pod uvjetom

U prilog sumnji da je natječaj za nabavku vatrogasnih uniformi u Prijedoru prilagođavan „Miltexu“ svakako stoji način na koji su natječajni uvjeti mijenjani, nakon što je 15. rujna prošle godine objavljeno obavještenje o ovoj javnoj nabavci.

Već 22. rujna iz natječajne dokumentacije je izbrisan uvjet da ponuđač mora posjedovati važeće certifikate, koji dokazuju minimum traženih normi za ponuđena odijela.

Umjesto toga kao uvjet je navedeno obavezno posjedovanje certifikata, koji dokazuje ispunjenost standarda kvaliteta ISO 9001.

Iako je izmjena izvršena u vremenu „curenja“ roka za dostavu ponuda, koji je istjecao 17. listopada, do produženja roka nije došlo. Osim toga, obavještenje o izmjeni natječajne dokumentacije nije objavljeno. Izmjene su naknadno umetnute u folder s natječajnom dokumentacijom na portalu javnih nabavki. Izmjene na stranicama grada Prijedora nikada nisu objavljene.

Na ovaj način, prema mišljenju stručnjaka iz oblasti javnih nabavki, eventualna konkurencija u ovom postupku je dodatno limitirana i tako eliminirana iz natjecanja.

„Što se tiče samog roka za prijem ponuda, ukoliko dođe do izmjene, koja suštinski mijenja nabavku, rok se može produžiti, ali ne mora, ukoliko ostaje više od 7 dana do isteka roka. Međutim, možda ti rokovi nisu dovoljni nekom ponuđaču da prikupi natječajnu dokumentaciju, jer recimo padaju u dane vikenda ili nekog praznika, što je opet način da se eliminira konkurencija, bez obzira na to što je možda po zakonu“, objašnjava Damjan Ožegović iz Transparency Internationala BiH.

Ipak, u slučaju ove javne nabavke kao limitirajući faktor za konkurenciju nisu upitni samo rokovi za predaju ponuda.

Nije bez značaja ni to što je kao jedan od ključnih uvjeta u natječajnoj dokumentaciji navedeno i to da se od ponuđača traži dokaz da je u posljednje dvije godine uspješno izvršio najmanje jedan ugovor „u vezi s predmetnom nabavkom“ čija vrijednost nije manja od 45 000 maraka.

To što je zakon omogućio postavljanje ovakvog uvjeta, ne otklanja činjenicu da je „Miltexu“ išlo u prilog i to što su dvije godine navedene kao razdoblje za koji se traže dokazi o realizaciji ugovora u navedenom iznosu.

Zakonom je omogućeno i da se od ponuđača traži da je posao određene vrijednosti izvršio u protekle tri godine, a bilo je moguće postaviti i uvjet da je u navedenom razdoblju realizirao jedan ili više poslova navedene vrijednosti.

Uvidom u evidenciju na portalu javnih nabavki, lako se može zaključiti da bi u tom slučaju postojala mogućnost da „Miltex“ ne bude jedini ponuđač zainteresiran za nabavku vatrogasnih uniformi gradu Prijedoru.

Recimo, tri godine unazad, neki drugi poznati dobavljači su nabavljali vatrogasne (službene ili radne) uniforme za više gradova i ustanova u Bosni i Hercegovini. U protekle dvije godine „Miltex“ nije imao takvu vrstu konkurencije.

Usporedbe radi, gotovo u isto vrijeme i gotovo identičnu javnu nabavku vatrogasnih uniformi realizirao je i grad Istočno Sarajevo. Natječajni uvjeti u ovom slučaju bili su nešto drugačiji – od ponuđača je traženo da ima minimum realiziran jedan ili više ugovora u protekle tri godine, čija ukupna vrijednost nije manja od 50 tisuća maraka bez PDV-a.

Međutim, u ovom slučaju je precizno navedeno da se ugovori navedene vrijednosti moraju odnositi isključivo na „radne vatrogasne uniforme“.

Kako pod ovakvim uvjetima prostora konkurenciji nije bilo i za ovu javnu nabavku prispjela je samo jedna ponuda – ona koju je dostavio „Miltex“ iz Banja Luke. Vrijednost ove jedine i samim tim „najpovoljnije“ ponude iznosila je 59 782,75 maraka, odnosno „čitavih“ 46,31 marku manje od ukupne procijenjene vrijednosti javne nabavke.

Da ugovorni organi, obilato koristeći zakonske nedorečenosti, koriste široku lepezu izmjene natječajnih uvjeta i tako favoriziraju određenog ponuđača, može se vidjeti na niz primjera, o čemu smo i ranije pisali. Međutim, u slučaju nabavke vatrogasnih i drugih uniformi u javnom sektoru u Republici Srpskoj, kako god da se uvjeti „kreiraju“ oni su uvijek takvi da „Miltex“ ostavljaju bez konkurencije.

Ovaj ponuđač bio je bez konkurencije i kada je s „KPZ Foča“ 17. listopada 2022. godine zaključio ugovor o nabavci uniformi za službu osiguranja, vrijedan 94 tisuće maraka bez PDV-a.

Ovaj put među uvjetima za sudjelovanje u proceduri javne nabavke nisu navedeni realizirani ugovori čiji je predmet isti ili bar sličan predmetu nabavke. Umjesto toga od ponuđača je traženo da su u protekle tri godine ostvarili minimalan ukupni promet od 94.000 maraka i to bez PDV-a.

Naravno, da nije bilo „Miltexa“ ne bi lako mogli naći ponuđača koji se istovremeno bavi nabavkom uniformi i ostvaruje toliki promet. Konkurencija će i kad je u pitanju ovaj uvjet morati sačekati. Ipak, postoje i slučajevi kada konkurencija uspije probiti početne natječajne barijere.

Konkurencija koje nema

Primjer je nabavka „kompletne radne uniforme“ za grad Banja Luku. Ugovor o ovoj nabavci vrijedan 86.682 maraka, potpisan je 1. travnja 2022. godine. Na ovaj natječaj prispjela je još jedna ponuda, koju je dostavio ponuđač „ANG“ d. o. o. iz Banjaluke. Iako je za oko 10 tisuća maraka bila povoljnija od izabrane, ova ponuda je odbačena zbog sitnijih tehničkih nedostataka. Ponuđaču nije ostavljen rok da nedostatke ukloni, što je zakonom predviđena mogućnost.

Bio je to ipak peti posao javne nabavke uniformi (ili dijelova uniformi), koji je grad Banjaluka u protekle tri godine sklopio s istim ponuđačem. U prethodna četiri slučaja ova tvrtka nije imala konkurencije.

„Miltex“ je dobio posao i na osnovu konkurentskog zahtjeva za nabavku vatrogasnih uniformi za općinu Lopare u maju prošle godine. A vrijednost ugovora iznosila je 19 836,10 maraka bez PDV-a. U ovom slučaju od ponuđača nisu traženi dokazi o ranije realiziranim ugovorima.

Konkurencije ipak nije bilo. Nije je bilo ni kada je isti ponuđač od banjalučkog kliničkog centra u prosincu 2022. godine dobio posao vrijedan 59.434 marke bez PDV-a. Predmet nabavke bile su uniforme za službu osiguranja ove zdravstvene ustanove.

„Miltex“ će ovih dana, sudeći prema raspisanim natječajima, dobiti još unosnih poslova. Potencijalna konkurencija se neće čak ni žaliti, jer kako su u jednoj tvrtki (poznato redakciji) rekli, žalbe koštaju i nikome ne koriste.

Miltex dobiva sve nabavke uniformi