MILJENICI NATJEČAJA I Bakir Izetbegović ima zeta za jahanje

Bakir Izetbegović

Sprega politike i javnih poduzeća na natječajima koji traju više od desetljeća, nije nikakva novost. Da politike itekako ima, govori i to da je tvrtka zeta lidera SDA prvi put izašla na ovaj natječaj s Ćesirom koji je u tom trenutku napuštao SDA.

"Od 2011. do danas, dakle punih 10 godina, tvrtka Bosnaplast iz Sarajeva iz godine u godinu dobiva poslove nabavke polietilenskih cijevi od Javnog županijskog poduzeća Sarajevogas, čija vrijednost za ovo razdoblje iznosi više od dva milijuna maraka", istražio je Fokus.

U ovoj informaciji, iako već na prvi pogled bode u oči da jedno javno poduzeće već desetljeće vrši odabir jednog te istog ponuđača, ne bi toliko bilo ništa sporno, da osim koruptivnih u samim natječajnim postupcima, nema i elemenata i političke povezanosti između rukovoditelja ova dva subjekta.

Vlasnik tvrtke Bosnaplast je Huso Ćesir, višegodišnji predsjednik Općinskog odbora SDA Novi Grad, te veoma utjecajna osoba u ovoj stranci. Tek odnedavno on više nije član SDA.
Direktori javnog županijskog poduzeća Sarajevogas u navedenom razdoblju su najvećim dijelom bili kadrovi SDA poput Saliha Selmanovića i Nihade Glamoč. Trenutno je na čelu Sarajevogasa Edis Baković koji je u ožujku imenovan na ovu funkciju.

Najnoviji ugovor između Sarajevogasa i Bosnaplasta o nabavci polietilenskih cijevi između Ćesira i Sarajevogasa potpisan je 28. lipnja ove godine. Ugovor je težak 131.600 maraka (bez PDV-a). No, primjetno je da je za razliku od prošlogodišnjeg natječaja koji je bio težak 199.991 maraka (bez PDV-a), ukupna ponuda za polietilenskih cijevi u 2021. smanjena za čak 68.391 maraka.

"Pozivajući se na Zakon o slobodu pristupa informacijama zatražili smo od Uprave Sarajevogas natječajnu dokumentaciju te zapisnike s pregleda i ocjene ponuda za ovu, prošlu i 2019. godinu, kao i ugovore za proteklih 10 godina", dodaje Fokus.

Bakir Izetbegović

Konačna ranglista u 2021., razlika u cijeni 200 KM 

U prošloj godini, prema potpisanom ugovoru, Bosnaplast je Sarajevogasu, dakle za ukupnu cijenu od 199.991 KM (bez PDV-a) isporučio 3.000 metara cijevi promjera 32x3mm, 4.000 metara cijevi promjera 6,3x5,8mm, zatim 2.500 metara cijevi promjera 110x6,3mm, 1.200 metara cijevi promjera 160x9,1mm, te 2.200 metara cijevi promjera 225x12,8mm.

U ovoj godini potpisan je ugovor od 131.600 maraka bez PDV-a, i to za isporuku 5.500 metara cijevi promjera 32x3mm, 5000 metara cijevi promjera 63x5,8mm, zatim 3.500 metara cijevi promjera 110x6,3mm, 1.500 metara cijevi promjera 160x12mm, te 1.200 metara cijevi promjera 225x12mm, 600 metara cijevi promjera 50x3mm, 120 metara cijevi promjera 75x4,5mm, te 150 metara cijevi promjera 90x5,4mm.
Dakle u prošloj godini, Sarajevogas je od Bosnaplasta kupio 12.900 metara cijevi za cijenu od 199.991 maraka, a ove godine skoro 5.000 metara više odnosno 17.570 metara za znatno nižu cijenu, odnosno umanjenu za 68.391 maraka.

O čemu se radi? Za razliku od prošle godine gdje je, prema zapisniku kojeg je Fokus dobio, Bosnaplast bio jedini ponuđač, ove godine to nije bio slučaj. Prema zapisniku s pregleda i ocjenjivanja ponuda, ove godine su u igri bila čak četiri ponuđača i to Vodoskok Tomislavgrad, Toplota Tenica, Bihexo Sarajevo, te Bosnaplast Sarajevo.

Ono što je najzanimljivije iz ovog dokumenta jest to da su nakon provedene aukcije, Toplota Zenica i Vodoskok Tomislavgrad ostali na ponudama (bez PDV) u iznosima od 153.000 i 182.529 maraka, dok su Bosnaplast i Bihexo spustili svoje ponude dosta nisko i to Bosnaplast na spomenutih 131.600 maraka, a Bihexo na 131.800 maraka, dakle tek 200 maraka više.
Bihexo je tvrtka koja je u vlasništvu Mirsada Berberovića, zeta lidera SDA Bakira Izetbegovića, a koja već godinama dobiva brojne poslove za javna županijska poduzeća u sarajevskoj Županiji. Sudeći prema, natječajnoj dokumentaciji u proteklih deset godina, po prvi put je konkurirala Bosnaplastu za posao na koji je gotovo pa bio pretplaćen. I ne samo to. Očito je da je i snižavanje cijene na minimalnih 130.000 maraka u nadmetanju imalo također svoju svrhu.

Za razliku od svih ranijih natječaja kojima je bilo propisano da se cijevi proizvode od 100 posto žutog ili narančastog granulata, uvjete koje je uvijek zadovoljavao Bosnaplast, u 2021. došlo je do promjene ovog uvjeta, pa je dodan i kriterij da cijevi za plin mogu biti crne boje s koekstrudiranima narančastim linijama, a cijevi za vodu crne boje. Ovdje se postavlja pitanje zašto ovaj kriterij, odnosno proširivanje palete kriterija nije bilo osigurano i svih proteklih godina.

Golubović: Uočili smo neprirodno spuštanje vrijednosti ponude za više od 30 posto

Pogledajmo šta piše u ugovorima između Sarajevogasa i Bosnaplasta za 2019., 2018., 2017., 2016., 2015., 2014., 2012. i 2011. godinu.
U 2019. godini Sarajevogas (odnosno direktorica Nihada Glamoč) je s Ćesirom potpisao ugovor 184.670 maraka za nabavku 19.796 metara cijevi, dakle opet znatno više u odnosu na količinu za koju je potpisan ugovor ove godine.

Zanimljivo u ovom natječaju jest to što je grupa ponuđača formirana u konzorcij Vodoskok, Novi Kolodvor Tomislavgrad i Heplast-pipe Prelog na ranglisti imala povoljniju cijenu od Bosnaplasta te je ponudila 179.446 maraka, ali je Ćesirova tvrtka ipak prošla s 1,3 boda više, uprkos identičnoj ponudi kvalitete cijevi.

U 2018. godini ponovo dolazi do potpisivanja ugovora između Glamoč i Ćesira vrijednog 169.401 maraka (bez PDV-a), a u 2017. ugovor s istim potpisnicima je iznosio 133.585 maraka (bez PDV-a). U 2016. Sarajevogas je s Ćesirom potpisao ugovor od 148.110 maraka (bez PDV-a), a u 2015. od 189.717 maraka (bez PDV-a).

Ugovore za 2014, 2012. i 2011, u ime Sarajevogasa kao direktor je s Ćesirom potpisivao Salih Selmanović.

Slobodan Golubović, urednik portala PratimoTendere, specijaliziranog portala za monitoring javnih nabavki, kazao je za Fokus.ba da je uvidom u dokumentaciju vezanu za nabavke polietilenskih cijevi Sarajevogasa, samo u posljednjih šest godina, čak i laiku jasno da je tvrtka Bosnaplast favorit na svakom tenderu.

"Na osnovu dosadašnjeg iskustva u monitoringu javnih nabavki, može se uočiti da je ovisno o okolnostima primjenjivan različit modus operandi. Tako je primarno u više slučajeva Bosnaplast bio jedini ponuđač na tenderu i tu postoje najmanje dvije mogućnosti za zloupotrebu. Prva je pogodovanje u tehničkoj specifikaciji, a druga dogovor ponuđača da se jedni drugima ne miješaju u posao. Sljedeća mogućnost zloupotrebe je diskvalifikacija ponuđača, pa tako dokumentacija pokazuje da su npr. u 2017. godini na natječaj stigle 2 ponude, ali je samo Bosnaplastova bila prihvatljiva. I na kraju, u 2021. godini, uvjetovano ”jakom tržišnom konkurencijom”, imamo neprirodno spuštanje vrijednosti ponude za više od 30 posto u odnosu na procijenjenu vrijednost nabavke, usljed čega je Sarajevogas sigurno uštedio značajna sredstva što je pozitivno, ali bi svakako do kraja trebalo ispratiti realizaciju ugovora", ističe Golubović za Fokus.

Fokus.ba obratio se Upravi Sarajevogasa u vezi s ovim nabavkama, a odgovore na pitanja je dao v.d. direktora Edis Baković. On ističe da je Sarajevogas dosljedno provodio odredbe Zakona o javnim nabavkama te je, provodeći procedure nadmetanja kao najpovoljnijeg ponuđača u posljednjih desetak godina izabirao firmu Bosnaplast „jer je u tom razdoblju imala najpovoljnije ponude“. Podvlači da su te ponude bile transparentne, javne i nediskriminatorne i svim ponuđačima su omogućavale da sudjeluju u postupcima nabavki pod jednakim uvjetima.

Iz Sarajevogasa tvrde da ukupni broj dužnih metara cijevi nije jedini faktor koji utječe na vrijednost ugovora

Bakir Izetbegović

Zašto je u ovoj godini (2021.) ugovor za isporuku cijevi “lakši” za čak 68.391 maraka (bez PDV) od prošlogodišnjeg iako je isporučeno skoro 5000 metara cijevi više nego lani?

"Radi se o ugovorenim količinama od kojih još nijedan metar nije isporučen u ovoj godini. Uspoređivanje količina cijevi u metrima te poređenje s ukupnim vrijednostima ne stoji jer se može vidjeti da ima većih profila cijevi koji su znatno većih jediničnih cijena, a time i ukupnih cijena. Stoga ukupni broj dužnih metara cijevi nije jedini faktor koji utječe na ukupnu vrijednost ugovora, tu su još i profili, vrsta, namjena cijevi i sl.", rekao je Baković.

On nije želio dati komentar na to da su se dva ponuđača, Bihexo i Bosnaplast, praktično utrkivala u snižavanju cijene te su oba u 200 maraka razlike predložila konačnu cijenu. 

Odgovorio je, pak, na pitanje zašto je tek u ovogodišnjem tenderu dodan kriterij da cijevi za plin i vodu mogu biti i crne boje, a u proteklim.godinama je to bilo samo žute ili narančaste.

"Zbog omogućavanja veće konkurencije među ponuđačima. Navedeno je urađeno nakon suglasnosti od stručnog tehničkog tima poduzeća da crne cijevi za plin, iako nešto drugačijih tehničkih karakteristika, napravljenih po zahtjevima traženih standarda, mogu biti ugrađene u plinski sustav, pri čemu osiguravaju zadovoljavajuću razinu sigurnosti i ostalih tehničkih zahtjeva", rekao je Baković.

Nakon informacije iz prethodnog odgovora kako je Sarajevogas odjednom odlučio da omogući veću konkurenciju među ponuđačima, Baković je suočen s konstatacijom da se nakon svega stječe dojam da ima elemenata favoriziranja ponuđača.

"Nadamo se da ćete na osnovu dostavljene dokumentacije i pojašnjenja uvidjeti da Sarajevogas nije favorizirao nijednog ponuđača", kaže Baković te pojašnjava zašto je npr. 2019. na tenderu grupa drugih ponuđača imala bolju cijenu od Bosnaplasta, ali je Bosnaplast ipak u konačnici izabran.

"U postupku ocjene prispjelih ponuda Bosnaplast je ispunjavao uslove za obaveznu primjenu prefencijalnog tretmana domaćeg, a što je u konačnici rezultiralo njegovim izborom, s obzirom na to da je njegova ponuđena cijena u postupku ocjenjivanja tretirana kao manji iznos (umanjen za 5 posto), a sve u skladu s tada važećom odlukom Vijeća ministara BiH", rekao je Baković.

Ćesir: Postoji sprega ljudi u Sarajevogasu i Bihexa koji je išao s dumpingom od 30 posto

Vlasnik Bosnaplasta Huso Ćesir odgovorio je na pitanja kako to da ga u Sarajevogasu više od 10 godina biraju kao prvorangiranog ponuđača, posebno uzme li se u obzir njegov utjecajan status u SDA i činjenica da su skoro sve ove godine na čelu Sarajevogasa bili kadrovi SDA.

"Što se tiče priče o privilegijama, o tome da sam ja bio u SDA i da su direktori isto iz SDA, to je napuhano. Mislim da se izmijenilo jedno sedam direktora. U pitanju je isključivo tržišna utakmica, s tim da je specifična po pitanju Sarajevogasa, koji je distributer opasnih materijala i njihovi kriteriji su najoštriji u odabiru radova i materijala, te samog gazdovanja instalacija. Imaju i rigorozan pristup odabira materijala, ali i dobavljača. U tu svrhu napravili su katalog odabranih dobavljača, izvođača i materijala. Dakle, oni imaju svoj interni katalog koji poštuju. Bosnaplast je nakon grčevite borbe ušla za poslove Sarajevogasa. Otprilike 7-8 godina smo se borili sa Pipelifeom iz Beča, svjetski poznat proizvođač ovih cijevi. Tamo 2010. smo prvi put prošli kao najpovoljniji ponuđač", kazao je Ćesir.

Prokomentirao je i posljednji natječaj na kojem se prijavila i firma Bihexo, u vlasništvu Mirsada Berberovića, zeta lidera SDA Bakira Izetbegovića. No, prije toga je naglasio da su na natječaju promijenili bitan kriterij za cijevi, te su, po pitanju boje, osim narančaste koja je standard u svijetu i predstavlja znak opasnosti odjednom dozvolili i crnu. I ne samo to, dodaje on, veoma mu je indikativno i to što su u okviru tendera dozvolili i e-aukciju.

Bakir Izetbegović

Mirsad Berberović, zet lidera SDA Bakira Izetbegovića vlasnik je firme Bihexo

"Na ovom tenderu Vodoskok i Bosnaplast nude narančaste cijevi, Bihexo i Toplota Zenica nude crne cijevi. Prva ponuda svih je takva da smo svi bili u pet posto, ali onda se dozvoljava e-aukcija i tu se otvara prostor za špekulante i dumping cijene koji služi za izbacivanje konkurencije. Dok je Bosnaplast svih ovih godina bio samo dobavljač cijevi, Bihexo je bio isključivo dobavljač za vanjski materijal i nije nikada do sada nudio cijevi. Prvi put se pojavio na ovakvom natječaju. Bihexo je išao s dumpingom do 30 posto i zato je došlo do ovako niske cijene. Ovo je cijena koja je totalno neisplativa. Ovo je bilo krajnje nekorektno i ovo je došlo s novom upravom. Kako se može ići tako nisko? Ili ako imaš ogromne kapacitete pa hoćeš da uništiš sve oko sebe ili ako imaš utjecajnu pozadinu koja se zove Izetbegović. Dakle ovo je ciljano išlo spregom nove Uprave i Bihexa", rekao je on.

Direktora Bihexa nije komentirao ove navode. Kako je rečeno Fokusu, zbog njegovog odsustva. 

Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo nedavno je u suradnju s OSCE-om predstavio registar javnih nabavki, kako je tada rečeno na prezentaciji, moćan alat kojim se mogu pratiti i razne anomalije i koruptivni elementi vezani za javne nabavke u KS, kao i moguće političke veze kod dobivanja poslova. 

"Kada je u pitanju Registar podataka o javnim nabavkama, isti je uspostavljen Odlukom o Registru podataka o javnim nabavkama koje provode institucije čiji je osnivač Kanton Sarajevo, koju je Vlada Kantona Sarajevo donijela 28.01.2021. godine. U Registar se unose podaci o javnim nabavkama koje su započete u 2021. godine. Imajući u vidu činjenicu da je primjena ranije navedenih akata Vlade, koji definiraju pitanja kontrole javnih nabavki i objavu podataka o provedenim javnim nabavkama, počela tek u 2021. godini, a i činjenicu da Ured u prethodnom razdoblju nije zaprimao prijave nepravilnosti u predmetnom slučaju navedenom, informiramo Vas da Ured ne može dati traženi komentar, ali da će u narednom razdoblju s posebnom pažnjom pratiti predmetni slučaj", rečeno je za Fokus.ba u Uredu za bobru protiv korupcije KS.

Inače, kada je riječ o javnim nabavkama u KS i spregom s politikom, prema pisanju Žurnala, od 2016. godine firme u vlasništvu Huse Ćesira dobile su poslove vrijedne više od 1,3 milijuna maraka od javnih poduzeća i institucija. Na svim natječajima njegove firme bile su jedini ponuđači. Na čelu tih javnih poduzeća i institucija bili su kadrovi SDA.