FOTO  Miljan pomoću epoksi smole stvarima daje novi izgled

Miljan Pajić
Privatni album

Epoksi smola je dekorativna smola i namještaju daje potpuno novi izgled. Njena prvobitna namjena je bila za oblaganje podova i zidova. Zbog svog zahvalnog djelovanja, epoksi smola je dobila neke nove funkcije kao što je prekrivanje stolova ili izrada nakita.

Bosna i Hercegovina je još uvijek zemlja u razvoju, pa ono što je na zapadu uzelo primat, kod nas se tek pojavilo. Tako i predmeti obloženi epoksi smolom. I majstori koji ih izrađuju.

Miljan Pajić, 34-godišnjak iz Sokoca, se zahvaljujući društvenim mrežama, zainteresirao za ovakav vid dekoracije. Kaže da je prije tri godine, slučajno na Pinterestu naišao na epoksi smolu i odmah mu se svidjelo. Zahvaljujući internetu kao suvremenom prozoru u svijet, Miljan je gledao tutorijale na YouTube i 'pekao' zanat. Kao neiskusnom i samoukom, nije mu bilo lako, ali nije odustajao.

"Iskustva sam stjecao na internetu, gledajući samo kako to drugi rade. Nisam imao ničiju podršku i svaki ovaj predmet sam naučio napraviti sam. S epoksi smolom možete dati maštu na volju", kaže Miljan za Hercegovina.info.

Postavljalo se pitanje gdje kupiti smolu, koja tada nije bila dostupna u BiH, a i cijene nisu primamljive s obzirom na to da se jedan litar kreće od 30 do 60 KM. Miljan se nije dao omesti i ipak je krenuo sa samostalnom izradom.

Miljan Pajić

"Prvo se izradi kalup i on je najvažniji s obzirom na to da je smola u tečnom stanju i da može iscuriti. Smolu je potrebno miješati minimalno 15 minuta da bi došlo do reakcije i toga da se stvrdne. Poslije ide brušenje, pa lakiranje ili premazivanje uljem. Ono što joj daje posebnu čar jeste to što u smolu možete ubacivati dodatne materijale, boje i pigmente po želji. Tako da su finalni proizvodi u potpunosti unikatni", opisuje Miljan proces izrade.

Svaki predmet koji Miljan izradi zahtijeva različito vrijeme izrade. Primjerice, za jedan stol mu je potrebno od 7 do 10 dana. I ono što je zanimljivo, smola se može koristiti kao neki oblik restauracije. Starim i pohabanim stvarima daje svjež i nov izgled.

"Drvo uopće ne mora biti kvalitetno, čak se i prije traže neki komadi koji su šuplji i koji su počeli trunuti i da imaju razne pukotine. Kada se jedno takvo drvo nalije smolom, ono postaje čvrsto i spremno za upotrebu", objašnjava Pajić.

Kada je svoj proizvod stavio na jednu stranicu za oglašavanje, bio je prvi s ovih prostora koji radi sa smolom. Danas se taj broj povećao. Svakodnevno dobiva upite i ljudi se zanimaju, ali ih kako kaže, odbija cijena. Korona je i ovoj vrsti umjetnosti i zanata napravila pometnju.

"Jedan stol, dimenzija 50x50 može dostići cijenu oko 500 maraka, pa do većih stolova kojima je naravno i cijena veća", kaže ovaj Sokočanin.

Miljan Pajić

Miljan pravi prava mala čuda pomoću smole. Od ukrasnih lampica, do nakita ili privjesaka za ključeve. Sve što napravi, privlači pažnju. Planovi su mu da svoj posao proširi izvan granica BiH, jer dekoriranje smolom u Europi i dalje ima puno veću vrijednost. Možda zbog svoje dugotrajnosti, možda zbog toga što je ekološki prihvatljivo. Miljan se nada i da će cijela ova priča oko pandemije uskoro proći i da će njegov hobi polako prijeći u posao.