MILIJUNSKI POSAO Trebinjski vijećnik izabran za izvođača radova na stadionu Leotara

Ranko Bošnjak stadion Leotar
Direkt portal

Iako je bilo najavljeno da će prva utakmica pod novim osvjetljenjem biti odigrana u svibnju ove godine, radovi na ugradnji reflektora na stadionu Nogometnog kluba “Leotar” u Policama još traju, ali kako “Direkt” saznaje uskoro bi trebali biti završeni. Ovaj posao, za koji Grad Trebinje izdvaja 1,6 milijuna maraka bez PDV-a, je dobio konzorcij “Herc gradnja”, “Nexen” iz Banje Luke i tvrtka vijećnika SNSD-a u trebinjskoj Skupštini Ranka Bošnjaka - “Monting energetika”. Direkt portal je istraživao je li vijećnik Bošnjak bio u sukobu interesa te je li tvrtka zakonito uvedena u radove. 

Vijećnik Ranko Bošnjak je u srpnju 2022. godine na Skupštini glasao za Odluku o načinu financiranja reflektora na stadionu “Police” u Trebinju, a samo dva mjeseca nakon toga, s još dvije tvrtke, dobio je taj posao.  

U obrazloženju odluke o izboru najpovoljnijeg ponuđača, navedeno je da prilikom ocjenjivanja provedenog postupka gradonačelnik Grada Trebinja nije našao nepravilnosti niti propuste u radu koji bi bili osnova za neprihvaćanje preporuke Komisije za javnu nabavku.

Sugovornici “Direkta” ipak smatraju da je vijećnik Bošnjak u sukobu interesa po Zakonu o sprječavanju sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske. 

Tragom priče Direkt portala, Transparency international BiH podnio je prijavu protiv vijećnika Bošnjaka Republičkoj komisiji za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti RS. 

Srđan Traljić iz ove organizacije ističe za Direkt kako je u ovom slučaju sukob interesa očigledan, iako Komisija često obesmišljava zakon i pokušava pronaći ugao po kojem dužnosnici, iako očigledno u sukobu, to u konačnici ne budu. 

“Po službenim podacima APIF-a (Agencija za posredničke, informatičke i financijske usluge, prim. aut), gospodin Bošnjak se vodi kao direktor poduzeća Monting energetika, a Zakon o sprječavanju sukoba interesa RS jasno kaže da izabrani predstavnici ne mogu biti članovi uprave ili direktori gospodarskih društava koja posluju s organom vlasti Republike ili jedinice lokalne samouprave u vrijeme dok oni vrše javne funkcije i ako je vrijednost posla veća od 30.000 KM. Također, to obuhvaća i gospodarska društva u koja su ulagali kapital u razdoblju od četiri godine prije preuzimanja javne funkcije, a on je ujedno i vlasnik ovog poduzeća”, kaže Traljić za Direkt portal.

Iako nisu javno dostupne informacije o tome koji je udio posla Bošnjakove tvrtke u ugradnji reflektora na stadionu “Police”, Traljić navodi da je u ovoj milijunskoj nabavci očigledno da Bošnjakovi poslovi prelaze dozvoljeni iznos. 

“S obzirom na to da je ovo poduzeće tijekom 2022. godine dobilo poslove od Grada Trebinja koji prelaze dozvoljeni iznos i s obzirom na to da on u skupštini ovog grada obavlja funkciju vijećnika, očigledno je da postoji sukob interesa i u ovom slučaju treba reagirati nadležna komisija. Bitno je istaknuti i da ovo poduzeće ima nekoliko vrijednih ugovora s javnim poduzećem RITE Gacko, ali nažalost, naš zakon ima nedostatke u tom segmentu i tvrtkama javnih dužnosnika zabranjuje samo poslovanje s organima izvršne vlasti. S obzirom na našu situaciju, u kojoj politika postavlja i smjenjuje direktore javnih poduzeća, zakon o sprječavanju sukoba interesa bi trebao obuhvatiti i ovo, jer svaki dužnosnik svoj politički utjecaj može koristiti i kod sklapanja poslova s javnim poduzećima”, pojašnjava Traljić. 

Ranko Bošnjak stadion Leotar

Skok i pad cijena reflektora

Inače, javna nabavka za ugradnju reflektora je realizirana tek iz trećeg pokušaja, mijenjane su vrste postupka i cijene reflektora, koji su sve vrijeme bili na meti kritike lokalne oporbe. Opravdanje za ovo milijunsko ulaganje vlast je nalazila u obvezi FK “Leotara” da ugradi reflektore želi li dobiti licencu za natjecanje u Premijer ligi BiH. 

Za izgradnju reflektora najprije je 2020. godine bilo predviđeno 940.000 maraka bez PDV-a. Prvi pokušaj odabira izvođača radova bio je realiziran kroz otvoreni postupak, ali je nabavka poništena. Kako je ranije “Direktu” potvrđeno iz nadležnog odjeljenja u Gradu Trebinju, nabavka je poništena zbog namjere UEFA-e da donira rasvjetna tijela, ali i zbog mjera štednje, koje su lokalne zajednice u Republici Srpskoj bile dužne ispoštovati, po instrukciji Ministarstva financija. 

Drugi tender je tijekom 2022. godine također proveden otvorenim postupkom, ali i on je poništen, uz obrazloženje da je dostavljena ponuda znatno skuplja od sredstava predviđenih za tu namjenu. 

Prema podacima s Portala javnih nabavki, ova nabavka je poništena samo dan pred održavanje lokalne skupštine na kojoj se raspravljalo o načinu financiranja reflektora. Na toj sjednici bilo je predviđeno da se raspravlja o povećanju cijena reflektora na čak nešto više od 2,2 milijuna maraka. Obrazloženje takve odluke bilo je poskupljenje cijena materijala na tržištu. 

“Direkt” je tada objavio namjeru vlasti da poveća cijenu reflektora, a i lokalna oporba je najavljivala kaznene prijave i prosvjede, ako na skupštini prođe ta cijena. Vijećnici su nekoliko dana poslije, usvajanjem amandmana, ipak, oborili cijenu reflektora za 300.000 maraka, uz obrazloženje da su, između ostalog, pojedini materijali sada pojeftinili. Konačan iznos koji je Grad namjeravao izdvojiti za reflektore kroz tri godine je 1.671.410 maraka bez PDV-a. 

Nakon usvajanja odluke o načinu financiranja reflektora, za koju je u skupštini glasao i vijećnik SNSD-a Ranko Bošnjak, Grad se odlučio provesti pregovarački postupak s objavom obavještenja, koji je manje transparentan od otvorenog, i da posao dodijeli konzorciju tvrtki “Herc gradnja”, “Nexen” i “Monting energetika”. 

Slobodan Golubović, urednik portala “Pratimo tendere”, kaže da je za njega zanimljiv razlog primjene pregovaračkog postupka s objavom obavještenja, kao i kriterij za ocjenu ponuda u smislu da 10 posto odlazi na rok izvršenja radova. 

“Kriterij za ocjenu ponuda je bila ekonomski najpovoljnija ponuda u okviru koje na rok za izvođenje radova otpada 10% bodova što može ukazivati na rizik da je posao namijenjen za ponuđača koji je spreman odmah ući u posao. Jedan od zanimljivih detalja u ovom postupku nabavke jest i razlog primjene pregovaračkog postupka s objavom obavještenja - radovi koji se izvode u istraživačke, testne ili razvojne svrhe, a ne s ciljem stjecanja dobiti ili povrata troškova istraživanja i razvoja, jer ovdje je, prema mom mišljenju, upitna opravdanost primjene pregovaračkog postupka s objavom obavještenja o nabavci, jer u ovom predmetu nabavke ne vidim nikakvo istraživanje, testiranje ili razvoj na koji se odnose predmetne zakonske odredbe. Da je bilo više ponuđača, odnosno da je bilo konkurencije u postupku te da se netko žalio zasigurno bi to bio zanimljiv žalbeni proces”, smatra Golubović. 

Pitanja o tome smatra li da je u potencijalnom sukobu interesa poslali smo na e-mail adresu vijećnika Bošnjaka i njegove tvrtke “Monting energetika”, ali do objave teksta nismo dobili odgovore. Ako stignu, odgovore ćemo objaviti naknadno.

Pozvali smo i Gradsku upravu kako bismo od gradonačelnika Mirka Ćurića, dobili komentar, ali, kako su nam rekli u njegovoj službi za odnose s javnošću, on je na sastanku, ali da će mu prenijeti poruku.

Ranko Bošnjak stadion Leotar

To što radovi kasne i što ih dijelom izvodi tvrtka trebinjskog vijećnika za gradsku oporbu nije neka novost. Narodni poslanik Liste za pravdu i red Đorđe Vučinić, koji je u vrijeme usvajanja odluke o načinu financiranja reflektora bio vijećnik u trebinjskoj Skupštini, kaže da je prilikom smanjenja cijena reflektora ispod radara prošla informacija o donaciji FS BiH.  

“Što se tiče roka radova on je trebao biti ispoštovan zbog pravila Premijer lige Bosne i Hercegovine, ali s obzirom na to da je FK Leotar ispao iz te lige, reflektori mogu čekati. Ipak, za to vrijeme nijedan ozbiljniji i atraktivniji protivnik neće doći na Police, s obzirom na to da će Leotar igrati Prvu ligu Republike Srpske. Nogometašima, prema mojim informacijama, kasne plaće, a ako se nastavi ta ružna navika, teško će se Leotar vratiti u Premijer ligu do 2025. godine, kada bi trebao proslaviti svoj stoti rođendan”, kaže Vučinić za “Direkt” i navodi da ne očekuje da će nadležna Republička komisija u slučaju vijećnika Bošnjaka utvrditi sukob interesa.  

Ranko Bošnjak stadion Leotar
Đorđe Vučinić


“U pitanju je očigledan sukob interesa, jer je poznato da se poslovi u našoj državi ugovaraju i prije tendera i da su tenderi samo formalnost koju vješto realiziraju naručitelj radova i favorizirani ponuđač. Glasati u lokalnom parlamentu za odluku koja posredno ili neposredno donosi posao tvojoj privatnoj tvrtki, očigledno je sukob interesa, iako bi to možda čuvena Obrenka Slijepčević (predsjednica Komisije za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti RS, prim. aut), po običaju, drugačije protumačila”, navodi Vučinić. 

Inače, vijećnik Ranko Bošnjak u politički život Trebinja ušao je 2020. godine kada je najavljen kao nestranačka ličnost i uspješan gospodarstvenik i kao takav postavljen za načelnika gradskog Odjeljenja za gospodarstvo, a tu funkciju je obavljao, kako je rečeno, volonterski. Nakon toga lokalni SNSD ga je kandidirao za vijećnika. U Skupštinu grada Trebinja je ušao s 1.128 glasova. 

Pored "Monting energetike", Bošnjakova tvrtka je i “Luč-invest”, a zajedno s gospodarstvenikom Bratislavom Pidžulom, vlasnikom “Herc gradnje”, s kojim i dijeli posao na ugradnji reflektora, u Trebinju je osnovao i tvrtku "Finest".

"Direkt" je ranije objavio da je Vlada Republike Srpske dala suglasnost za poticaj tvrtkama u iznosu od sedam milijuna maraka, a među tim tvrtkama je bila i Bošnjakova "Monting energetika" s iznosom od 40.000 maraka.

Ranko Bošnjak stadion Leotar