Milijuni maraka od GSM licencija dani za fiktivne projekte

Podnio sam nekoliko projekata, ali sam s posebnom pozornošću uradio projekt uređivanja Ulice Mijata Tomića u dužini od 4 do 5 kilometara. Tražio sam milijun maraka. U kontaktu s načelnicima doznao sam kako su podnijeli i po nekoliko projekata, ali nisu dobili novac", izjavio je početkom godine Ivan Vukadin, načelnik općine Tomislavgrad, pitajući se po kojem to kriteriju Ministarstvo prometa i veza FBiH raspodjeljuje milijunske iznose koje dobije naplatom GSM licencija od 2 telekom operatera u FBiH.

Iako načelnik Vukadin nije dobio službeni odgovor od prozvanog ministarstva, način na koji su se bez kriterija i nadzora dijelili deseci milijuna maraka za gradnju ili popravak cesta raskrinkali su u svom najnovijem izvješću revizori Ureda za reviziju federalnih institucija vlasti.

Njihova zajednička ocjena je kako Ministarstvo prometa i veza FBiH nije poduzimalo primjerene mjere radi dosljedne provedbe programa investiranja sredstava naplaćenih izdavanjem GSM licencije za 2008., 2009., 2010. i 2011. godinu u dijelu namjenskog i efikasnog investiranja odobrenih sredstava, piše večernji list. Razlog ovakvog negativnog izvješća revizora treba tražiti u činjenici da su se na liste projekata stavljali oni koji nisu bili spremni za realizaciju, a nisu poduzete mjere da se u utvrđenom roku za iste osigura od implementatora projekata primjerena tehničko-investicijska dokumentacija.

Stanje sredstava na posebnom transakcijskom računu od GSM licencije na dan 31. 12. 2011. iznosi 48.293.862 KM. Iako je po zakonu trebalo sredstva odobravati samo za projekte spremne za realizaciju, pratiti namjensko trošenje odobrenih sredstava i poduzimati adekvatne mjere radi efikasnog i namjenskog trošenja sredstava ostvarenih izdavanjem GSM licencije za FBiH, to je rađeno bez nadzora, a novac je davan po prijateljskim i stranačkim linijama, navodi list.

Osim toga federalna Vlada i ministarstvo oformili su Komisiju za koordinaciju i praćenje realizacije odluka o usvajanju programa investiranja sredstava naplaćenih izdavanjem GSM licencije za FBiH u 2008., 2009. i 2010. godine, a ona nije napravila posao zbog kojeg je u stvari formirana.

Da stvar bude još gora, članovi spomenute komisije su zaposlenici Ministarstva prometa i veza FBiH koji su za svoj posao uredno dobivali mjesečne naknade. Za svoj nerad samo u prošloj godini potrošili su blizu 28.000 KM. Umjesto da predlaže riješenja, sporna Komisija samo je konstatirala određene probleme u projektima koji su financirani novcem od GSM licencije.

Izvor: Dnevnik.ba