Viber u crno zavio sve mobilne operatere u BiH

viber, lažne poruke, WhatsApp, filipini, besplatne međunarodne pozive, Viber Out, tajfun Haiyan, viber, viber, račun, brojevi, viber, aplikacija, video pozivi, viber, mobilni operatori, wi fi, mreža, viber, besplatne igre, viber, mobilni operatori, viber, Viber Out, viber, vajber, dilema, rješenje, viber, usluga, plaćanje, viber, Viber Out, aplikacije, aplikacija, viber, viber, Viber Out, viber, poruke, aplikacija, viber, poruke, brisanje, viber, poruka, viber, telekom operateri, mobilni operateri, viber, Viber Out, viber, aplikacije, novosti, viber, mobitel, mobiteli, viber, novosti, viber, prevara, viber, viber, WhatsApp, viber, računi, viber, Viber Out, viber, razgovori, viber, Viber Out, viber, poruke, viber, Nova inačica Windowsa, Microsoft brend, nove verzije, viber, opcija, viber, Viber Out, viber, Viber Out, viber, Viber Out, viber, broj, viber, blagdani, Božić, viber, viber, BIH, viber, Viber Out
Jedna od najpopularnijih VoiP (Voice over Internet Protocol) aplikacija definitivno je - Viber.

Aplikacija je za masovnu upotrebu lansirana 2012. godine, a do danas ju je instaliralo oko 200 milijuna korisnika. Razvijena je u Izraelu, a i danas se tamo nalazi jedna od kancelarija i razvojnih centara.

Viber je u Bosni i Hercegovini prosto "eksplodirao" u posljednjih godinu dana. Do masovne upotrebe aplikacije došlo je zahvaljujući dva faktora.
Pametni telefoni sve su jeftiniji i jeftiniji i dostupni su za svaki džep, pa nerijetko možete vidjeti starije osobe kako kupuju jeftinije modele, a kako bi mogli "razgovarati s djecom u Novom Zelandu".

Drugi faktor je sve veća rasprostranjenost WiFi mreže. Velika većina domova koja ima internet sada ima i vlastitu WiFi mrežu, a skoro je nezamisliv kafić bez svog WiFi signala i duhovite lozinke ("pitajkonobara"), piše Radiosarajavo.ba.

Dio popularnosti Viber duguje i tome što se ne mora otvarati korisnički račun jer aplikacija "čita" vaš GSM broj i otkriva sve u vašim kontaktima koji također imaju instaliranu Viber aplikaciju.

Odnedavno Viber nudi i videorazgovore, a dostupan je na velikom broju platformi, što samo doprinosi popularnosti.
Viber se također može instalirati i na PC-u, a moguće je zvati čak i brojeve koji nemaju Viber, naravno, uz doplatu.

Ipak, Viber nije svugdje jednako popularan. U Sjedinjenim Američkim Državama, recimo, jednako su popularne, ako ne i popularnije, aplikacijeWhatsApp, SnapChat, Kik... a Skype, jedna od prvih VoIP aplikacija, i dalje nudi superioran kvalitet razgovora.

Facebook je prepoznao ovaj trend te je stoga mobilnim korisnicima i uveo obaveznu instalaciju Facebook Messengera, koji je preuzeo znatan udio kolača od drugih aplikacija. Treba napomenuti da je Facebook kupio i aplikaciju WhatsApp.

Sa svim ovim aplikacijama koje nude besplatne razgovore i poruke, mobilni operateri su suočeni sa sve većim padom prihoda iz njihovih tradicionalnih izvora. Neki od njih su ovo prepoznali na vrijeme i orijentirali su se na budućnost: mobilni internet, piše Radiosarajevo.ba.