MILANOVIĆ U TOMISLAVGRADU "Ovdje se osjećam ugodno, ovdje je okrunjen kralj Tomislav"

Milanović Tomislavgrad
Fena/Mario Lončar

U sklopu trodnevnog posjeta Bosni i Hercegovini, predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović stigao je u utorak Tomislavgrad gdje se u zgradi općine susreo s općinskim načelnikom Ivanom Buntićem.

Nakon susreta i kratkog osvježenja u jednom od tomislavgradskih ugostiteljskih objekata, Milanović je posjetio Franjevački samostan u u kojem se nalazi Franjevačka knjižnica te se upoznao s radom Muzeja "Fra Jozo Križić" koji se također nalazi u sklopu samostana, javlja Fena.

Gvardijan Franjevačkog samostana u Tomislavgradu fra Sretan Ćurčić upoznao je hrvatskog predsjednika s povijesnim činjenicama duvanjske Spomen bazilike, njezinom izgradnjom, rekonstrukcijama i znamenitostima koje je čine posebnom, a jedna od tih znamenitosti je i slika poznatog hrvatskog slikara Vlahe Bukovca "Isus, prijatelj malenih" te priča o njezinom dospijeću u Spomen baziliku u Tomislavgradu.

Hrvatski predsjednik obišao je i prostorije Franjevačke knjižnice gdje je od gvardijana saznao sve o njezinom radu, djelovanju i impozantnom fondu naslova razne tematike.

Franjevački samostan i muzej u Tomislavgradu čuva nalaz praslona pronađenog prije desetak godina u mjestu Cebara pored Tomislavgrada, ali i brojnih drugih životinja iz doba od prije više od tri i pol milijuna godina koju je također imao priliku vidjeti hrvatski predsjednik koji se upisao i u knjigu dojmova.

U kratkoj izjavi za medije, Milanović je kazao kako mu je ovo treći posjet Tomislavgradu u kojem je boravio dva puta kao predsjednik hrvatske vlade te sada kao predsjednik.

 "To mi je iznimno drago jer se ovdje osjećam ugodno. Ovaj samostan ima veliku simboličku vrijednost za hrvatski narod, naciju. Prema legendi zna se da je ovdje okrunjen kralj Tomislav, a za nekoliko godina će biti i 1.100 godišnjica tog događaja. Domaćini su mi već rekli da će se to na dostojanstven i europski način obilježiti", naveo je Milanović.