MILANKO KAJGANIĆ Debevec i Osmica su uhićeni zbog sumnje da su 2020. godine prisluškivali suce i tužitelje

Milanko Kajganić
Detektor

Glavni tužitelj Tužiteljstva Bosne i Hercegovine Milanko Kajganić održao je konferenciju za novinare povodom nedavnih aktivnosti Tužiteljstva BiH i partnerskih agencija za provođenje zakona.
Prethodni tjedan je bio buran kada je riječ o uhićenjima i radu pravosudnih organa, a potresi su se nastavili i ovoga tjedna nakon što su sinoć uhićeni predsjednik Suda BiH Ranko Debevec i bivši direktor OSA-e Osman Mehmedagić.

"Sazvao sam konferenciju da bih javnost iz prve ruke upoznao s aktivnostima koje je Tužiteljstvo poduzelo tijekom jučerašnjeg dana i danas, i kako bismo još jednom pokazali da se beskompromisno borimo protiv svih vrsta kriminala, bez obzira tko ga počinio. Svjedoci ste da smo se u prethodnom razdoblju otvorili prema javnosti koliko je to moguće za jedno tužiteljstvo, a da ne dovedemo predmete na kojima radimo u opasnost", započeo je Kajganić.

Brojne dezinformacije

Upozorio je na brojne lažne i pogrešne informacije koje se plasiraju u javnost.

"Jedino je tužiteljstvo nadležno da daje informacije iz istrage i jedino kod nas možete dobiti pravovremenu i točnu informaciju. Sve ostalo što dolazi od osoba koje nisu iz tužiteljstva su netočne informacije i spekulacije, i dovode do dezinformiranja. Ako netko drugi daje informacije, znači da je do njih došao neovlašteno i neovlašteno ih distribuira. Mi ćemo u okviru svojih nadležnosti ispitivati i takve navode", zaprijetio je glavni tužitelj.

Milanko Kajganić

"Svjesni smo interesa javnosti i medija za neke naše predmete i mi to shvaćamo, ali nama je na prvom mjestu predmet, dolazak do pravovremenih dokaza kako bismo mogli procesuirati osumnjičena lica pred Sudom Bosne i Hercegovine. Što se tiče navedenog predmeta, radi se isključivo i samo o predmetu Tužiteljstva BiH, koji je otvoren u tužiteljstvu i vođen je samo u tužiteljstvu uz podršku OSA BiH. Nijedna druga agencija nije bila uključena u istražne radnje.

Pripadnici SIPA-e su upoznati sat vremena prije privođenja i pohvale za sve njihove aktivnosti koje su bile zaista profesionalne. Što se tiče činjenice da su osumnjičene osobe, Debevec i Osmanagić, uhićeni su po naredbi postupajućeg tužitelja zbog činjenice da su postojali pritvorski razlozi, da bi tužiteljstvo moglo prikupiti dokaze o navedenom predmetu" nastavio je objašnjavati detalje o predmetu.

Prisluškivali su suce i tužitelje

"Javnosti su plasirane razne informacije o istrazi i one nisu točne. Dosada prikupljenim dokazima prikupljeni su dokazi da su dvojica osumnjičenih počinili djela zlouporabe položaja na način da su nezakonito prisluškivali suce Suda BiH i službenike tužiteljstva zbog predmeta na sudu BiH. Zasad nemamo dokaza da su navedene nezakonitosti vršene prema političarima, strankama ili bilo kojim drugim fizičkim osobama", demantirao je napise određenih medija.

"Na osnovu naših prijedloga već su zapečaćene neke prostorije na Sudu BiH i nakon analize svih dokaza znat ćemo u kojem smjeru će istraga dalje teći. Osnova sumnje je već potvrđena budući da je sudac izdao naredbe za pretrese koji su već provedeni.

Isto tako u javnosti se pojavila informacija da je lišena slobode odvjetnica Vasvija Vidović i to je točno jer postoji osnova sumnje da je počinila kazneno djelo sprečavanje dokazivanja. Osumnjičeni će biti predani postupajućem tužitelju koji će odlučiti o daljnjim koracima. Najvjerojatnije će podnijeti prijedlog za određivanje pritvora do mjesec dana za sve osumnjičene" završio je svoje izlaganje Milanko Kajganić.

Milanko Kajganić

Vasvija Vidović pokušala iz SIPA-e iznijeti skriveni telefon

Novinari su postavili pitanje za koje razdoblje su se vršile radnje za koje su prikupljeni dokazi. Kajganić je odgovorio kako su nezakonita prisluškivanja vršena u 2020. godini i odnose se na nezakonito prisluškivanje sudaca i zaposlenika u tužiteljstvu BiH koji su radili na određenim istragama. "Na ročištu za utvrđivanje pritvora ćete saznati više detalja o navedenim kaznenim djelima", naveo je.

Još je potvrdio kako je predsjednik Suda BiH imao kod sebe skriveni mobitel koji je odvjetnica Vasvija Vidović pokušala kriomice iznijeti iz SIPA-e.

Predmeti na kojima su prisluškivani pravosudni službenici radili odnose se na korupciju i gospodarski kriminal.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.