Milan Bandić posjetio Banjalučku biskupiju

Milan Bandić, Milan Bandić, Milan Bandić, interview
Tijekom susreta s banjalučkim biskupom Franjom Komaricom Bandić je istaknuo kako je Republika Hrvatska zbog ustavnih obveza, Dejtonskog sporazuma, ali i moralnih načela odgovorna za položaj hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.
 
„Hrvatski narod u BiH najviše je stradao, imajući u vidu predratne brojke te broj raseljenih, izbjeglih i poginulih tijekom rata. Zbog toga je naša odgovornost golema. Potrebna nam je jasna, odgovorna i vizionarska politika – ne samo predstavnika Hrvata u BiH već i službenog Zagreba prema ovom dijelu hrvatskoga naroda“, poručio je Bandić ističući kako je do sada  bilo lutanja među hrvatskim političkim vodstvom unutar BiH, ali i u odnosu Hrvatske prema bh. Hrvatima. 
 
„Nemamo više pravo na pogrešku, već zajedničkim snagama moramo naći najbolja rješenja koja će čuvati cjelovitost BiH, konstitutivnost sva tri naroda na cijelom državnom području, pravo na vlastiti identitet u svim sferama života te stvarati uvjete sigurnog i normalnog života“
, dodao je Bandić.
 
Pozivajući sve mjerodavne institucije RS-a da učine sve kako bi se njihovi građani vratili na svoja ognjišta, naglasio je i da je iznimno važno ostvarivanje prava na povratak svih izbjeglih i raseljenih te potpora institucija na tome putu.
 
Bandić je posebno priznanje odao Katoličkoj crkvi u BiH, posebice Banjalučkoj biskupiji i „neumornom pastiru“ monsinjoru Komarici, koji su tokom cijelog rata brinuli o duhovnoj te materijalnoj i sigurnosnoj situaciji Hrvata na ovom području, pokazujući hrabrost, ali i stalnu spremnost na dijalog i suradnju.
 
Komarica je tijekom mise izrazio zadovoljstvo Bandićevim dolaskom – kojemu prepreka nisu bili ni loši vremenski uvjeti, „a posebno je pozdravio njegovo nesebično čovjekoljublje i veliko razumijevanje u svim društvenim sferama“.
 
Čestitajući Božić, Milan Bandić darovao je 50 katoličkih obitelji u Banjoj Luci te je u razgovoru s biskupom Komaricom i dopredsjednikom Republike srpske Davorom Čordašem obećao pomoć u izgradnji biskupskoga dvora koji se trenutno obnavlja.  
 
Najavio je i još jedno kumstvo, i to prvom djetetu koje se rodi u Banjoj Luci.
 
Bandić je obišao i spomen-sobu blaženog Ivana Merza te se susreo i s časnim sestrama, a u Podmilačju kod Jajca najavio je kako će darovati novac za kupovinu pet zvona za crkvu koja se tamo gradi.

(Fena)