Migranate prebacuju od Bileće do Mostara za 100 eura po osobi

migranti
migranti
...organizirane krijumčarske grupe i pojedinci koji su bili aktivni u krijumčarenju droge, uglavnom skanka, visokotarifnih roba, kao i oružja, a migracijska sigurnost je u drugoj polovici 2017. bila posebno opterećena pojačanim trendom u pokušajima migranata da se preko teritorije BiH prebacuju u države EU. Time je u znatnoj mjeri osnaženo krijumčarenje, a pri tom su zamijenjene vrste kriminalnih aktivnosti - ocjena je Centra za društvena istraživanja Global Analitika iz Sarajeva, javlja Fena.

-Krijumčarenje migranata postaje unosnije, a po mišljenju krijumčara i manje rizičan kriminal, jer se za prebacivanje migranata npr. od Bileće do Mostara naplaćuje minimalno 100 eura po osobi. U tom krijumčarenju migranti često budu prevareni ili čak opljačkani, što je teško dokazivo. Prema sadašnjim pokazateljima, ovaj trend korištenja teritorija BiH za kretanje migranata prema državama EU i zapadne Europe će se nastaviti i u 2018. godini, te je na vlastima BiH da u što skorije vrijeme naprave adekvatne multisektoralne planove i mjere na suzbijanju ove pojave - kaže u razgovoru za Fenu direktorica CDI Global Analitika Anesa Agović.

U Godišnjoj analizi sigurnosnih događanja u BiH, iz perspektive civilnog društva, a koju je uradio CDI Global Analitika, dan je osvrt na aktualne društvene pojave koje su utjecale u 2017. i koje mogu u ovoj i narednim godinama utjecati na sigurnosnu situaciju u BiH.

U tom kontekstu je i urbana sigurnost koju ugrožavaju huliganizam, obiteljsko i maloljetničko nasilje, te razni oblici kriminaliteta kao što su organizirani kriminal, i trgovina ljudima.

Sagledavajući izvještaje nadležnih policijskih agencija i međunarodnih organizacija koje prate ova pitanja, evidentno je da ima još dosta prostora za unapređenje rada sigurnosnih struktura, a nema dovoljno suradnje između lokalne zajednice i policije, ocjena je CDI Global Analitika iz Sarajeva.

Fena