Mičevac - zaboravljeni hercegovački grad

Mičevac
Hercegovina.info

Hercegovina je, između ostalog, poznata po brojnim utvrdama od kojih je većina danas u stanju propadanja. Nemogućnost da se prepozna važan povijesni značaj spomenika koji datiraju još iz srednjeg vijeka, dovele su do toga da su ta mjesta prepuštena zaboravu i zubu vremena. Jedan od takvih je Mičevac, srednjovjekovni grad, koji se nalazi na dva kilometra uzvodno od Trebinja, na desnoj obali Trebišnjice. Nalazi se na prometnici Trebinje-Nikšić, s odličnim predispozicijama za posmatranje okoline.

Prema povijesnim izvorima, grad je podigao vojvoda Mičeta, po kome je i dobio ime, a prvi put se spominje u XI stoljeću, točnije 1042. godine, kod dubrovačkog kroničara Lukarija.

Mičevac

"O samom Mičevcu nema puno podataka. Na početku, njegov položaj dosta govori koliko je bio važan ekonomski i trgovački centar i koliko je bio važan za Trebinje, Nikšić i Dubrovnik. Međutim, procvat je doživio u XV stoljeću, kada ga preuzima Stjepan Kosača koji tu pravi carinarnicu, što opet navodi od kolikog strateškog značaja je bilo ovo mjesto", za Hercegovina.info, govori diplomirani povjesničar Aleksandar Milošević.

Koliko je Mičevac bio bogat i živ grad, pokazalo se u iskopavanjima koja su se radila na ovom terenu. Pronađena je emajlirana keramika iz Italije, zatim staklo za čije porijeklo se vezuju i Njemačka i Venecija. Ne smije se zaboraviti ni kovani novac, koji je pronađen, a koji je još jedan svjedok o bogatstvu i luksuzu Mičevca.

"U srednjem vijeku, kao i danas, postojale su osobe koja su potezale za krađom i podmićivanjem, pa su se zarad toga pravile tamnice kojih ima u sklopu Mičevca. U jednoj od njih, pronađene su bukagije, teški metalni okovi iz kojih se zatvorenik nije mogao izvući. Pronađeni su i vrhovi strelica i kamene kugle, koje pokazuju na kojoj razini je bila obrana grada. A većinom, bogati gradovi su se tako čuvali", nastavlja Milošević.

Mičevac

Zidovi oko grada, debeli su oko jednog metra, a sa sjevera je bio zaštićen s pet kula. Posjeduje palaču, okrenutu ka jugu, koja je još jedan dokaz bogatstva njihovih stanara.

Propast Mičevca počela se događati 1468. godine, kada dolazi pod vlast Osmanlija i spominje se još nekoliko godina nakon toga, kada više nema nikakvih dokaza da je grad postojao.

Od 1951.godine, grad se nalazi na listi Komisije za zaštitu spomenika Bosne i Hercegovine.

Na 1300 metara četvornih, nalazi se turističko blago koje samo čeka svoju priliku pa da se uvrsti u redovnu rutu ovog kraja.