MI KUPUJEMO, AMERIKANCI PLAĆAJU Sjedinjene Američke Države će nam kupiti vojne helikoptere

Američki helikopteri

Fokus.ba donosi službeni prijedlog odluke Ministarstva obrane BiH o nabavci vojnih helikoptera, koji će ubrzo ići na sjednicu Vijeća ministara BiH. U prijedlogu ove odluke evidentno je da će ove helikoptere platiti Vlada Sjedinjenih Američkih Država.

U navedenom aktu se, pak ističe, da Ministarstvo obrane BiH mora izdvojiti određeni iznos i to ne manji od dva milijuna dolara u TRUST FUND i to neposredno prije potpisivanja dokumenta pisma ponude i prihvaćanja (Letter of Offer and Acceptance“), a ova sredstva nisu osigurana u okviru odobrenog proračuna.

Dopis iz SAD-a

Tako je Ministarstva obrane u prijedlogu odluke sredstva u iznosu od 3,6 milijuna KM osiguralo prestruktiranjem odobrenih proračunskih sredstava, te će ona biti uzeta sa stavke „bruto plaće i naknade”.

U obrazloženju odluke se navodi da je Ministarstvo zaprimilo dopis Veleposlanstvo SAD u BiH kojim se bosanskohercegovačka strana obavještava da je Vlada SAD izdvojila 23,1 milijun dolara u cilju nastavka kupovine helikoptera Huey II za Oružane snage Bosne i Hercegovine.

Ističe se da je USEUCOM – Office of Defence Cooperation Bosnia and Herzegovina APO AE 09780 dostavio pismo namjere 19.11.2018. godine o spremnosti sufinanciranja nabave helikoptera za OS BiH, uz mogućnost korištenja dodatnih fondova partnerske strane proporcionalno uloženim sredstvima iz Proračuna Ministarstva obrane Bosne i Hercegovine u cilju dostizanja zahtjeva iz Plana modernizacije koji je sastavni dio Pregleda obrane.

Dana 10. prosinca 2021. godine izvršena je primopredaja helikoptera Huey II za Oružane snage Bosne i Hercegovine. Tijekom 2022. godine planirana je isporuka seta rezervnih dijelova ukupne vrijednosti od oko 1,9 mil. $ za novoprimljena četiri helikoptera.

Tip UH-2

Ministarstvo odbrane BiH u Pismu ponude i prihvaćanja BK-B-UNP za nabavku četiri helikoptera tipa UH-2 upućenog prema Vladi Sjedinjenih Američkih Država predvidjelo je nastavak kupovine još četiri helikoptera istog tipa pod istim uvjetima u roku od jedne kalendarske godine po okončanoj isporuci prva četiri helikoptera.

"Bitno je istaknuti da je nabava helikoptera od strateške važnosti za osiguranje operativnosti OS BiH sukladno s utvrđenom misijom u Zakonu o obrani BiH i predstavlja nulti prioritet. Također bitno je podvući da je proces nabave veoma kompleksan i dugotrajan", kaže se u odluci.

Inače, ministri iz RS-a su opstruirali usvajanje ove odluke na sjednicama Vijeća ministara, pa su sredstva od 3,6 milijuna KM koji su ranije prvobitno bila dogovorena ostala u rezervi.