MI HRVATI Navijamo za Hrvatsku, a na more i ekskurziju u Crnu Goru, Albaniju i Makedoniju

ekskurzija, putovanja, prelazak granice, PCR test
Facebook/Gimnazija Ljubuški

Pandemija koronavirusa je u cijelosti zaustavila apsolventska i učenička putovanja. Poslije dvadeset mjeseci, konačno se i to promijenilo. Učenici Gimnazije Ljubuški su 'probili led' i odlučili ići na ekskurziju i to na destinaciju koju prvi put biraju – Crnu Goru, Albaniju i Makedoniju.

Odlučili su to mladi Ljubušaci sigurno u dogovoru sa svojim roditeljima i nastavnicima. Razloga za to je više kažu za Hercegovina.info iz turističke agencije "G tour" koja organizator putovanja.

"Prvenstveni razlog njihovog odabira jesu epidemiološke mjere koje ove tri države imaju spram turistima, odnosno ne trebaju nikakva testiranja. To će zasigurno pomoći ovim državama da privuku veći broj turista iz cijele Europe, tim prije što je destinacija zaista izazovna i turistički raznolika, a domaćini poznati po gostoljubljivosti", ističu iz ove agencije.

Drugi razlog je su lijepe destinacije koje će učenici obići.

"Crna Gora je zemlja visokih planina na čijim se vrhuncima gnijezde orlovi i čistog mora s pješčanim plažama, od koji se izdvajaju Slovenska plaža kod Budve i Sv. Stefan, otok – hotel. Pravoslavne i katoličke vjernike privlače manastir Ostrog s relikvijama sv. Vasilija i Boka kotorska, zaljev svetaca. Albanija je pak neistražena za naše turističke prilike, a dohvatna. Dugo godina zatvorena zbog sustava koji je nametnuo Enver Hodža. Stari grad Skadar, Tirana, jedan od najbrže rastućih glavnih gradova Europe, Drač s beskrajnim plažama, Skender begov grad Kruje… su odredišta koje neće nikoga ostaviti ravnodušnim", kažu nam iz "G toura".

Makedonija ima svojih draži.

"Ohrid je biser Makedonije. Grad s velikim brojem crkvi i manastira, pa se s pravom kaže „za svaki dan u godini, jedna crkva“. Grad u kojemu su djelovali i sahranjeni sv. Naum i sv. Klement. Ohridsko jezero je među najdubljim jezerima u svijetu, poznat i po prekrasnim biserima. Mnoštvo razloga za uputiti se na jedan ovakav put, koji je i prihvatljiv našem džepu", rekli su nam iz ove turističke agencije.

Učenicima je jednako blizu, a možda i jedna od najljepši turistički zemalja u svijetu Hrvatska. No, ona za sada ima na pola zatvorena vrata za svoje državljane iz BiH. I dalje je na snazi ulazak uz PCR test koji i nije jeftin.

Ovih dana mladi Ljubušaci sigurno se vesele svakom potezu Modrića, Vlašića, Perišića i društva i okićeni su u hrvatske kockice i zastave. No, odlazak u Hrvatsku im je neisplativ. Uz njih, politika vladajućih u Hrvatskoj svakako će naljutiti i ugostitelje diljem Jadrana koji na ovaj način gube svoj kruh.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.