METEOROLOZI SU BILI U PRAVU Rekordne i najavljivane vrućine nam se ostvaruju, tragovi Sahare i dalje iznad nas

Ljeto vrućina ćelopek sparina

Prethodnih dana odjek o vremenskoj prognozi u kojoj su meteorolozi najavljivali visoki skok temperature, koja bi u pojedinim dijelovima regije išla i do 35 stupnjeva, ovog vikenda bi mogla doživjeti i svoju realizaciju. Ipak, iako će ova subota u regiji proteći u znaku prvih ovogodišnjih vrućina, kod nas je došlo do manjih izmjena, pa je temperatura nešto manja od očekivanih, ali i dalje su više nego što bi trebalo za ovo razdoblje godine.

Vikend u BiH proteći će u znaku većinom sunčanog vremena, s tim da se više oblaka očekuje u nedjelju na Uskrs.

„Vrijednosti jutarnjih temperatura zraka će kretati većinom od 5°C do 15°C, a dnevnih od 16°C do 23°C, moguće i 24°C, za razliku od prvotnih prognoza, koje su simulirale oko 27°C“, potvrđeno je ovo ispred Hercegovina Meteo za naš portal. 

Sinoptička situacija nad kontinentom
Sinoptička situacija nad kontinentom

 

Pješčano nebo ponovno iznad nas

Budući da će se nastaviti vrlo vjetrovito vrijeme uz jako do olujno jugo, ponovno treba računati i na zamućeno nebo česticama saharskog pijeska i prašine, koje će dolaziti zahvaljujući pojačanom jugozapadnom visinskom strujanju s područja Afrike. 

Temperatura - prognoza
Saharski pijesak i prašina vidljivi na satelitskom prikazu, a s desne strane je prikazana prognoza razina kocentracije u sljedeća 3 dana


Vikend našem području donosi stabilno, vjetrovito, iznadprosječno toplo i uglavnom pretežno sunčano vrijeme, a takvoj vremenskoj slici možemo zahvaliti dubokim ciklona na Atlantskom oceanu.

Stiže topao i suh zrak 

„Ispred u toplom sektoru tih ciklona, prema nama u južnom i jugozapadnom visinskom strujanju pristiže topao i vlagom siromašan zrak. Tako će vikend proteći u znaku većinom sunčanog vremena, s tim da se više oblaka očekuje u nedjelju na Uskrs“, kažu iz Hercegovina Meteo.

Pripremimo se za ljetne temperature!

Mogućnost prvih ljetnih vrućina na Balkanu, koju smo spominjali još prije 7-10 dana će se ostvariti.

Temperature će se približiti vrijednostima od 25-30°C. Sutra, pa i u ponedjeljak istočni dijelovi Hrvatske, zapadna Srbija, Vojvodina mogu mjeriti čak i par stupnjeva Celzija i iznad 30, što su vrijednosti koje su karakteristične za kraj lipnja, a ne ožujka“, istaknuli su oni.

Temperatura - prognoza
Današnje prognozirane temperature u regiji

Srećom, takve vrijednosti temperatura neće dugo potrajati, u ponedjeljak će se preko regije (a i našeg područja) očekuje prelazak hladne fronte, koja će donijeti nešto svježije i promjenjivije vremenske prilike.

Nevjerojatna temperatura, ne zna se do kada

„Nažalost, nakon zime, rekordna toplina se nastavlja i u proljetnim mjesecima. Nakon ekstremno tople veljače, čija je prosječna temperatura bila viša ne samo za taj mjesec, nego čak viša i od one prosječne za ožujak, što je zaista nevjerojatno. Vidit ćemo kakva će odstupanja biti za ožujak, no jedno je sigurno da se rekordna toplina nastavlja do daljnjeg. Dokad će se ovakva odstupanja nastaviti i kako će se sve ovo odraziti na ljetne mjesece je pod jednim velikim upitnikom. No, prisjetit ćemo se i prošlogodišnjeg prilično svježeg i relativno nestabilnog svibnja, kojeg su često obilježile Sredozemne ciklone, tako da minimalna nada postoji i još uvijek se drži u nama“, zaključili su meteorolozi.

Temperatura - prognoza
Temperature na 850 hPa prema GFS prognostičkom modelu za Mostar i njihova odstupanja od prosjeka

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.