METEOROLOZI NAJAVLJUJU Stiže obilnija, ali i 'prljava' kiša

Kiša Mostar arhiv
Hercegovina.info

U ponedjeljak, 15. svibnja, u Bosni i Hercegovini očekuje se oblačno vrijeme sa kišom. Obilnije padaline moguće su na području Hercegovine. Vjetar slab do umjerene jačine, u Bosni istočnog i sjeveroistočnog smjera, a u Hercegovini jugoistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 9 i 13°C, na jugu zemlje do 16°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 13 i 19°C.

U utorak, 16.5.2023., u Bosni i Hercegovini očekuje se pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa jačim pljuskovima i grmljavinom. Vjetar umjeren i jak južnog i jugoistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 9 i 14°C, na jugu zemlje do 16°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 15 i 22°C.

U srijedu, 17.svibnja, u Bosni i Hercegovini preovladavat će pretežno oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Vjetar slab do umejrene jačine. Prije podne jugo, a u drugom dijelu dana vjetar mijenja smjer na sjever. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 8 i 12°C, na jugu zemlje do 15°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 15 i 21°C.

U četvrtak, 18. svibnja, u Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme. U Bosni sa slabom kišom. Jači pljuskovi i grmljavina se prognoziraju na području Hercegovne. Vjetar slab sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 6 i 10°C, na jugu zemlje do 14°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 9 i 14°C, na jugu zemlje od 16 do 19°C, navedeno je u informaciji iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Prema najavama meteorologa, položaj ciklone bit će takav da će se Balkan nalaziti u prednjem dijelu i u sustavu snažnih visinskih južnih strujanja. Ovakva sinoptička situacija uvjetovat će do Balkana priliv nešto toplije zračne mase, ali zajedno sa južnim strujanjem očekuje se i dolazak velike količine čestica pijeska iz Sahare.

S obzirom na to da će pijesak iz Sahare prelaziti preko Sredozemnog mora, na svom putu ka Balkanu, pokupit će i dosta vlage, pa se od ponedjeljka do srijede očekuju kiša i pljuskovi, ali sa česticama pustinjskog pijeska sa sjevera Afrike.