Meso i mlijeko u bh. trgovinama prodaju se i nakon isteka roka trajanja

Ta institucija i u protekloj godini evidentirala je žalbe koje se odnose na kupljenu robu koja je bajata, a zabrinjavajuća činjenica je da je riječ čak i o lijekovima.

"Apeliramo na potrošače da se što aktivnije uključe u proces kontrole isteka roka trajanja robe koju kupuju. Ukoliko primijete nepravilnosti na tom području neka najprije upozore trgovca, a ukoliko bi se taj slučaj ponavljao ili se sustavno provodi, potrošači bi trebali o tome obavijestiti nadležna inspekcijska tijela ili se obratiti našoj instituciji", savjetuje Dragan Doko, ombudsman za zaštitu potrošača u BiH.

Da je meso "najslabija karika" u prodajnim objektima pokazuje i priopćenje iz Administrativne službe grada Banja Luka, gdje su jučer naveli da je Veterinarska inspekcija izvršila sedam kontrola, a utvrđena je samo jedna neispravnost, koja se odnosi na pošiljku smrznutog mesa iz Mađarske, pišu Nezavisne novine.

Zanimljivo je da, iako većina proizvoda koji se koriste za higijenu, imaju višegodišnje rokove, nije rijetkost da se i oni nađu u prodaji i onda kad se ne bi smjeli koristiti.

Ombudsmani kažu da najveću odgovornost za to što je roba na policama, iako nije za upotrebu, snose trgovci. Dok pozivaju građane da Inspekciji prijave sve što kupe, a nije sa važećim rokom, i inspektori uvjeravaju da sa tržišta povlače svu spornu robu.

"Najčešće je riječ o proizvodima koji po svojoj prirodi imaju kraći rok upotrebe, kao što su mesni i mliječni proizvodi, osvježavajuća pića, konditorski proizvodi", kaže Pero Đurašinović, glavni republički inspektor za hranu.

Dodaje da velike količine hrane proteklog roka upotrebe povlače i sami trgovci. Ukoliko, pak, krše zakon, vlasnici trgovina riskiraju da budu "debelo" kažnjeni. Kazne se kreću od 600 do 18.000 maraka.

Treba reći da ukoliko dođe do trovanja hranom trgovcima prijeti još stroža kazna, jer se takva neregularnost u nekim slučajevima "tretira" i kao kazneno djelo.