MENTALNI POREMEĆAJI Sve više mladih i djece se otuđuje od okoline i obitelji

Dijete videoigrica
Ilustracija

U posljednje vrijeme je primjetan povećan broj mentalnih poremećaja kod djece i adolescenata. Zbog toga stručnjaci upozoravaju kako se čak do 20 posto djece suočava s različitim psihičkim problemima, a da se starosna granica za pojavu takvih poremećaje sve više spušta, navodi Fena.

Prema riječima neuropsihijatra Dragana Babića, primjetne su različite vrste poremećaja, poremećaja psihološkog razvitka i ponašanja.

"Onda kad djeca postanu u izvjesnom smislu agresivna ili disfunkcionalna, ili u neku ruku opasna za svoj ili život svoje obitelji ili kad nisu u stanju da pohađaju nastavu u školi ili kad krenu ozbiljnije u neku ovisnost, onda to obično bude razlog za hospitalno liječenje", kazao je Babić u razgovoru za Fenu.

Kako dodaje, razlozi duševnih poremećaja u djece i adolescenata su multidisciplinarni. "Tu je važna genetika, odgoj, odnosno psihološka i socijalna situacija u obitelji, jer ukoliko je obitelj disharmonična, ukoliko se roditelji često svađaju i verbalno ili fizički maltretiraju ili ukoliko je jedan od roditelja previše dominantan pa on sve to forsira, onda dijete dolazi u neke probleme", objasnio je neuropsihijatar.

Osim obitelji, veliku ulogu igra i sredina, ali i tehnološki napredak. "Danas se djeca sve manje kreću i bave sportom, a sve više su, još od malih nogu, na svom Facebooku, Instagramu, Tik-toku, igraju razne igrice, čime se sve manje kreću i ventiliraju, a sve više su u tom nekom skučenom prostoru i to stvara podlogu za eventualnu pojavu i mogućnost nekih psihičkih poremećaja", dodao je.

Anksioznost i depresivnost su jedni od najčešćih poremećaja koje vidimo.

"Djeca u sklopu raznih tih svojih psihičkih poremećaja, dijagnoza, nekad i bolesti imaju vrlo često anksioznost. Znači, oni su nesigurni, strepe, trepere, tjeskobni su, manje govore, manje izlaze, manje se druže. To pravi velike probleme djeci i danas je to nerijetko problem koji se javlja u stvarnosti. Anksiozna djeca se uvijek nečega plaše i uvijek su na nekom prevelikom oprezu i oni zbog toga izbjegavaju neke društvene aktivnosti, a da toga nije možda bi bili bolji sportaši, umjetnici, učenici, bolje kćeri i sinovi i slično", istaknuo je Babić.

Prema njegovim riječima, kod omladine se javlja sve više anksioznosti, te se starosna granica za pojavu mentalnih poremećaja sve više spušta. Njegov najmlađi anksiozni pacijent imao je sedam godina.

"Starosna granica se spušta za sve psihičke poremećaje. Ne radim izravno sa djecom, ali imao sam pacijenta kojem je bilo sedam godina, bio je jako anksiozan, imao je sekundarnu depresivnost i poremećaj ponašanja kao posljedicu toga, a sve se javilo nakon iznenadne smrti njegovog oca i upućen je na daljnje liječenje na Dječju psihijatriju", dodao je.

Ističe da svi oni koji se bave psihijatrijom i liječenjem različitih duševnih poremećaja i bolesti osim što liječe pacijente i bolesnike, utječu i na obitelj, objavila je Fena.