MEMORANDUM Hercegovački gradovi u top 100 zelenih destinacija

Potpis memoranduma o zelenim destinacijama 2023
Srna

Predstavnici Trebinja, Šamca, Konjica, Bosanske Krupe, Nacionalnog parka 'Kozara' i Spomenika prirode 'Skakavac', koji su u top 100 destinacija za certificiranje zelenih destinacija u BiH, potpisali su u Trebinju memorandum o razumijevanju sa GIZ-om BiH u sektoru održivog turizma.

Memorandum je potpisan u okviru projekta 'Budućnost održivog turizma u BiH počinje sada', koji sufinanciraju EU i Vlada Njemačke, a potpisivanju je prethodilo predstavljanje destinacija i panel o održivom turizmu.

Programski menadžer u Delegaciji EU u BiH Vesna Grković izjavila je medijima da je ovaj događaj organiziran u okviru projekta 'EU za oporavak biznisa', koji su financirale EU i Vlada Njemačke, a nastao je kao pomoć BiH za prevazilaženje posljedica covid krize.

"Projekat je vrijedan 13,7 milijuna eura, sprovodi se već određeni niz godina, a podrazumijeva pomoć sektoru turizma. EU je dala bespovratna sredstva od milijun eura za financiranje turističkih projekata", rekla je Grković.

Grković je rekla da je osam destinacija u BiH dobilo bespovratna sredstva, od kojih se šest opredijelilo za certifikaciju zelenih destinacija, prenosi Srna. "Potpisivanje memoranduma rezultat je želje gdje će se kroz konsultantsku pomoć partnera projekta pomoći ovim lokalnim zajednicama da dobiju certifikat kako bi mogli pružiti ekonomski benefit", rekla je Grković.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić kaže da je potpisivanje memoranduma važno da bi se razmijenila iskustva, te ocijenio da je potrebno uložiti još napora za još bolje rezultate. "Nastojat ćemo da u narednom razdoblju opravdamo ukazano povjerenje, jer bili smo presretni kad smo izabrani među 100 destinacija, kao i kad smo ostvarili prvo mjesto sa projektom 'Hercegovačka kuća'", istaknuo je Ćurić.

On je rekao da očekuju dobar plasman zajedno sa svim sudionicima, te istaknuo da su spremni podijeliti iskustvo grada kada je riječ o održivom turizmu. Gradonačelnik Bosanske Krupe Armin Halitović izrazio je zahvalnost što je njegova lokalna zajednica dio ovog projekta i istaknuo da će bespovratna sredstva utrošiti kako bi na najbolji način predstavili resurse koje imaju.

Thierry Joubert, predstavnik organizacije 'Green visions' rekao je kako je ideja da rade sa odabranim destinacijama, da prođu kroz cijeli proces certifikacija, te da će biti formiran online centar za obuku koji će biti dostupan svima koji žele biti uključeni u projekat održivog turizma.

Joubert je rekao da će biti rada i na proširenju ideje o održivom turizmu, te naveo da je grad Trebinje primjer dobre prakse kada je riječ o destinacijama sa održivim turizmom.