Međunarodni je dan prve pomoći; Znate li ukazati pomoć ozlijeđenoj osobi?

Međunarodni je dan prve pomoći; Znate li ukazati pomoć ozlijeđenoj osobi?
Ilustracija

Dan Prve pomoći, koji je Međunarodni pokret Crvenog križa i Crvenog polumjeseca uveo 2000. godine, prilika je za podizanje svijesti o činu spašavanja života. Obilježava se svake godine druge subote u mjesecu rujnu. Ove godine na Svjetski dan prve pomoći, tema je 'Prva pomoć u školama', navode iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ).

Škole su sigurnije uz prvu pomoć

Prije 150 godina, bitka u sjevernoj Italiji potaknula je ideju koja je od tada promijenila svijet. Dana 24. lipnja 1859. Henry Dunant, mladi ženevski biznismen, svjedočio je zastrašujućim patnjama i agoniji nakon bitke kod Solferina. Mobilizirao je civilno stanovništvo, uglavnom žene i djevojke da se brinu o ranjenicima bez obzira na njihovu ulogu u sukobu. 

Osigurao ih je potrebnim materijalom i zalihama i pomogao u osnivanju privremenih bolnica. Njegova knjiga 'Sjećanje na Solferino' nadahnula je osnivanje Međunarodnog komiteta Crvenog križa (ICRC) 1863. godine.

"Potreba za humanitarnom akcijom i danas je od vitalne važnosti kao i 1859. Milijuni ljudi svake godine budu ozlijeđeni ili ubijeni zbog neadekvatnog odgovora ili nedostatka pravovremene pomoći. Neposrednim poduzimanjem mjera i primjenom odgovarajućih tehnika dok se čeka stručna pomoć može se znatno smanjiti broj smrtnih slučajeva i ozljeda kao i utjecaj katastrofa i svakodnevnih izvanrednih situacija. 

Prva pomoć nije zamjena za hitnu medicinsku pomoć. To je vitalni početni korak za pružanje efikasne i brze akcije koja pomaže u smanjenju ozbiljnih ozljeda i poboljšanju šansi za preživljavanje", ističe Lejla Selimović iz Službe za školsku higijenu INZ-a.

Nesumnjivo je da znanje prve pomoći promovira sigurnije i zdravije okruženje. Imati osoblje i studente koji su dobro opremljeni vještinama prve pomoći doprinosi povećanju sigurnosti škola. Mnogi učenici dožive nesreće dok su u školi. Nesreće mogu dovesti do jednostavnih ozljeda, ozbiljnih rana ili fraktura.

Međutim, žrtvi se može pružiti početna pomoć dok ne dođe zdravstveni radnik. Važno je imati obučeno osoblje i učenike koji mogu iskoristiti svoje vještine i poduzeti brze mjere za liječenje pogođene osobe, te primijeniti prave postupke kako bi spriječili veću štetu.

Da bi se osigurala sigurnost svih članova osoblja i učenika, važno je imati prvu pomoć u školama. Od vitalne je važnosti upoznati sve s osnovnim metodama koje bi trebali primijeniti nakon što se dogodi nesreća. Osnovno znanje prve pomoći pomaže u tretiranju krvarenja, opekotina, toplotnog udara, nereagiranja ili nesvjestice, ozljede glave, kostiju, mišića, zglobova, gušenja, bolova u prsima, astme, alergijskih reakcija i slično, kažu u INZ-u.

U ZDŽ aktivnosti za primjer

Služba za školsku higijenu Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica je do prošle godine kao redovnu programsku aktivnost svake godine radila na povećanju sigurnosti u školama kroz edukacije iz prve pomoći, nastojeći da se periodično obuhvate sve ciljne grupe - nastavno i drugo osoblje i učenici u svim osnovnim i srednjim školama, osoblje u javnim i privatnim predškolskim ustanovama, studenti fakulteta, kao i ekipe prve pomoći (sekcije) u osnovnim i srednjim školama u Zeničko - dobojskoj županiji (ZDŽ). Ove aktivnosti su privremeno morale biti zaustavljene zbog situacije sa covid-19 i zatvaranjem škola.

Osim edukacija u školama, redovno se priprema i distribuira tiskani materijal koji služi kao uputa za pružanje prve pomoći, plakati koji su izloženi u školskim hodnicima i učionicama, brošure koje se distribuiraju sudionicima edukacija, ali i prilikom izdavanja vozačkih dozvola u postajama policije, te putem benzinskih crpki.

Materijal, koji se dijeli vozačima, dostupan je i na web stranici Instituta, online, za preuzimanje.

Također, u suradnji sa Crvenim križem Grada Zenica tiskana je i distribuirana svim školama u ZDŽ knjiga sa naslovom 'Prva pomoć za djecu, zdravstvene laike i polaznike kurseva prve pomoći' koja ne sadržava stručne izraze, nego su tekst i ilustracije potpuno prilagođeni djeci i osobama koje se profesionalno ne bave zdravstvom.

Od rujna ove godine Služba za školsku higijenu Instituta pokrenula je online edukaciju o pružanju prve pomoći za svo nastavno i drugo osoblje u školama na području ZDŽ. Ova online edukacija provodi se uz pomoć platforme Moodle, a u suradnji sa Ministarstvom za obrazovanje, znanost, kulturu i sport ZDŽ i Pedagoškim zavodom Zenica.