MEĐUNARODNA OPERACIJA U akciji "Fast" policija BiH i Hrvatske uhitila 6 osoba

MEĐUNARODNA OPERACIJA U akciji "Fast" policija BiH i Hrvatske uhitila 6 osoba

Tužitlejstvo BiH priopćilo je jutros da je realizirana međunarodna operacija u borbi protiv krijumčarenja migranata kodnog naziva "Fast"
 
"U Bosni i Hercegovini uhićeno je 5 osoba, a operacija je realizirana sa partnerskim institucijama R Hrvatske, gdje su uhićene dvije osobe. Postupajući po nalogu i nadzorom tužitelja Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, policijski djelatnici SIPA, uz potporu MUP-a KS, MUP-a RS, Službe za poslove sa strancima i OSA BiH, realizirali su operaciju kodnog naziva “Fast”, te izvršili uhićenje 5 osumnjičenih osoba, kao i pretrese objekata na više lokacija", priopćilo je Tužiteljstvo.
 
Aktivnosti su realizirane u suradnji sa USKOK-om i MUP-om R Hrvatske, a usmjerene su na otkivanje i kazneno procesuiranje organizatora ilegalnog krijumčarenja više desetina migranata, sa područja Bosne i Hercegovine, prema R Hrvatskoj i dalje prema drugim zemljama EU.
 
Osumnjičeni organizatori su državljani Afganistana, a istragom je utvrđeno da su djelujući kao organizirana skupina sa drugim osumnjičenim, radi stjecanja nezakonite imovinske koristi, organizirali, koordinirali i izvršili krijumčarenje više desetina ilegalnih migranata, uglavnom državljana Afganistana, koji su u BiH došli iz pravca R Srbije, te su organizirano, preko riječne i kopnene granice, iz BiH krijumčareni u R Hrvatsku.
 
U okviru ove operacije, kooridinirana istraga institucija Bosne i Hercegovine i Hrvatske, trajala je više mjeseci, kako bi počinitelji kaznenih djela bili otkriveni i zadokumentirani.
 
Osumnjičeni koji su uhićeni terete se za kaznena djela: Organiziranje grupe ili udruženja za krijumčarenje migranata, iz članka 189a, u svezi sa kaznenim djelom Krijumčarenje ljudi, iz članka 189. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine, a tijekom dana bit će predati postupajućem tužitelju, koji će donijeti odluku o daljim aktivnostima.
 
Tužiteljstvo BiH, zajedno sa partnerskim institucijama i agencijama u BiH i zemljama regije i EU, provodi više složenih operacija usmjerenih na procesuiranje kaznenih djela povezanih sa ilegalnim migracijama i složenom migrantskom situacijom u Bosni i Hercegovini.
 
Tužiteljstvo BiH zahvaljuje se policijskim djelatnicima svih agencija i institucija koje su sudjelovale u međunarodnoj akciji “Fast”.