MEĐU NJIMA I POLICAJAC IZ MOSTARA Tužiteljstvo BiH zbog krijumčarenja kokaina i marihuane podignulo optužnicu protiv osam osoba

Tužiteljstvo BiH
N1

Tužiteljstvo BiH podiglo je danas optužnicu protiv osam osoba, među kojima je i jedan policajac, za trgovinu drogom i pranje ilegalno stečenog novca, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Optužnica je podignuta na temelju dokaza prikupljenih nakon što je, zahvaljujući međunarodnoj suradnji, probijena zaštićena telefonska aplikacija kojom su se koristili.

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, podigao je optužnicu u predmetu kojem su korišteni dokazi iz Anom aplikacija, a kojom su obuhvaćeni optuženi:

Saša Ratković, zv. 'Sale' (1991.) iz Trebinja - državljanin BiH i Srbije, Dragan Supić (1974.) iz Dervente - državljanin BiH i Srbije, Tomislav Vidaković, zv. 'Tomo' (1990.) iz Dubrovnika - državljanin BiH, Vladica Rakić (1981.) iz Beograda - državljanin Srbije, Vasilije Stjepić, zv. 'Profa' (1967.) iz Brčkog - državljanin BiH i Švedske, Mitar Blagojević, zv. 'General' (1986.) iz Foče -državljanin BiH, Miroslav Čalija (1975.) iz Mostara, policijski službenik MUP-a HNŽ - državljanin BiH, Dražen Šiniković (1980.) iz Konjica - državljanin BiH

Svi optuženi nalaze se u pritvoru.

U priopćenju Tužiteljstva BiH stoji kao su oni djelovali kao pripadnici organizirane kriminalne skupine koja je iz Južne Amerike na područje BiH i država Europske unije prokrijumčarila velike količine kokaina i marihuane.

Novac kojega su na taj način zaradili uglavnom su ulagali u kupnju nekretnina u BiH, uključujući tu područje Ivanice, mjesta na samoj granici s Hrvatskom, koje je postalo popularna destinacija za gradnju zbog blizine Dubrovnika.

Kako bi se nesmetano kretali, nabavili su krivotvorene dokumente, a tužiteljstvo ističe kako su to činili oslanjajući se na pomoć iz policije. Policajac Čalija naveden je kao osoba koja je kriminalcima otkrivala podatke o istrazi.

Sve te kriminalne aktivnosti otkrivene su nakon što je razbijena zaštićena telefonska aplikacija 'Anom', kojom se godinama koristilo na stotine kriminalaca iz BiH.

U ovom slučaju Tužiteljstvo BiH je dokaze prikupilo u suradnji s američkim FBI-jem. Krivnju optuženih na suđenju planiraju dokazivati pozivanjem 58 svjedoka i vještaka.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH. U odnosu na osumnjičenog Milana Matkovića (1985.), predloženo je produženje mjere pritvora i osumnjičeni će biti ispitan čim se steknu uvjeti, jer ispitivanje nije izvršeno zbog samoozljeđivanja osumnjičenog u pritvorskoj jedinici ZIKS BiH, priopćeno je iz Ureda za informiranje Tužiteljstva BiH.