Među 49 zaraženih u RS 13 korisnika Doma za stare u Derventi, šest medicinara

Koronavirus
Ilustracija / hercegovina.info

Novi koronavirus (SARS-CoV-2) potvrđen je kod još 49 osoba u Republici Srpskoj, priopćeno je iz entitetskog Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, nakon testiranja 455 laboratorijskih uzoraka.

Novi koronavirus potvrđen je kod jednog zaposlenika i 13 korisnika u Domu za starija osobe u Derventi, gdje će se provesti sve predviđene epidemiološke mjere uključujući testiranja svih zaposlenih i korisnika. U skladu sa procedurom, ti štićenici su hospitalizirani u bolnici u Doboju.

Iz resornog ministarstva navode da je prisustvo novog koronavirusa potvrđeno kod pet medicinskih sestara i jednog doktora medicine u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske. Testirano je i još 96 zdravstvenih radnika u toj zdravstvenoj ustanovi i nalazi su negativni.

Pozitivna na Covid-19 je i jedna korisnica Doma za starija lica u Kneževu, gdje su ranije potvrđeni slučajevi novog koronavirusa.

Kada su u pitanju novozaraženi, riječ je o 26 osoba muškog i 23 ženskog spola. Dva muškarca su mlađe životne dobi, devet srednje i 15 je starijih osoba. Šest žena su srednje životne dobi, dvije mlađe i 15 su starije životne dobi.

Prema mjestu prebivališta, 18 osoba je iz Banje Luke, osam iz Dervente, pet iz Bosanskog Broda, četiri iz Laktaša, po tri osobe su iz Kotor Varoši, Prnjavora i Kozarske Dubice i po jedna osoba je iz Foče, Prijedora, Ribnika, Doboja i Ljubinja.

Kod 28 osoba je utvrđeno da se radi o bliskom kontaktu sa inficiranim, dok kod ostalih nije navedena jasna epidemiološka veza sa pozitivnim slučajem. Ukupno 15 osoba je hospitalizirano u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske.

Testirano je i još osam osoba koje borave i rade u domovima za starije osobe iz Doboja, Dervente i Prnjavora i ovi nalazi su negativni. U okviru aktivnog nadzora u protekla 24 časa testirano je i još 30 zdravstvenih radnika iz zdravstvenih ustanova u RS čiji nalazi su negativni.

Iz Ministarstva su dodali da su testirane ukupno 34 osobe iz lokalnih karantena ili objekata za izolaciju uključujući i osoblje i ti nalazi su također negativni. Testirano je i 16 inspektora i ti nalazi su također negativni.

Do sada je u RS potvrđen 891 slučaj koronavirusa, oporavila se 381 osoba, a od posljedica Covid 19 preminulo je 37 pacijenata.

U RS do sada je na novi koronavirus (SARS-CoV-2) testirano ukupno 13.778 osoba.