Medicinska marihuana uskoro na recept u Bosni i Hercegovini

medicinska marihuana
Iako još uvijek lijekovi na bazi kabinoida, a posebno ulje marihuane, važe za kontroverzne u službenoj medicini, BiH bi trebala da u ovoj godini, uz strogu kontrolu, omogući građanima oboljelim od teških malignih bolesti liječenje sa ovim preparatima. Ovaj potez bi uveliko olakšao život mnogim bolesnicima u BiH, posebno jer je već opće poznato da ogroman broj oboljelih od multiple skleroze i malignih bolesti koristi ulje kanabisa koje nabavljaju na „crnom tržištu", piše Internet portal 6yka.com.

Iako u velikom broju slučajeva i ne znaju šta kupuju, rizikuju da padnu u ruke policije i daju posljednju marku koji imaju, to ne spriječava građane BiH, koji boluju od najtežih oblika karcinoma da se domognu „čudotvornog napitka", kako ga zovu. Da bi ovim mukama mogao doći kraj potvrđeno nam je u Ministarstvu civilnih poslova BiH, iz kojeg navode da je prije nekoliko dana službeno formirana Ekspertska radna skupina koja će donijeti preporuke i mišljenja o opravdanosti primjene kanabisa i kanabinoida u strogo kontrolirane svrhe.

„Na trećem sastanku Konferencije za oblast zdravstva u Bosni i Hercegovini, koju čine ministar civilnih poslova BiH, federalni ministar zdravstva, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i šef Odjela za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta BiH, održanom 1. prosinca ove godine u Mostaru, donijet je zaključak kojim se Ministarstvo civilnih poslova BiH zadužuje da oformi i koordinira rad Ekspertske radne skupine.

Ministarstvo civilnih poslova je odmah nakon održanog sastanka Konferencije zatražilo od Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, entitetskih ministarstava, komora ljekara i farmaceuta, imenovanja članova Ekspertske radne skupine. Do sad smo zaprimili sva potrebna imenovanja, i u najskorijem vremenu biće održan prvi sastanak Ekspertske radne skupine. Nakon što imenovana radna skupina donese mišljenje, isto će biti dostavljeno Komisiji za suzbijanje zlouporabe opojnih droga BiH, nadležnoj za dalje postupanje", potvrdili su portalu 6yka iz Ministarstva civilnih poslova.

Koliko je ovo važno pitanje za sve oboljele od karcinoma ispričala je načelnica klinike za onkologiju Univerzitetsko-kliničkog centra RS Zdenka Gojković.

"Ovo je veoma bitno za sve pacijente oboljele od karcinoma i mi nismo smjeli da čekamo da vidimo kako će se stvari odvijati u susjednim zemljama, poput Hrvatske koja je daleko ispred nas, jer ljekovita dejstva marihuane su nešto što je dokazano i već je poznato da kanabis pomaže u ublažavanju neželjenih efekata hemoterapije. Čak je i Američka organizacija za hranu i lijekove objavila studiju u kojoj navode da marihuana može uticati na suzbijanje ćelija tumora. Ja sam svakodnevno u kontaktu sa ljudima oboljelim od najtežih oblika karcinoma koji ne mogu da se izbore sa nesnosnim bolovima. Lijekovi im ne pomažu, a tada je jedini spas za kojim posežu marihuana", rekla je Gojkovićeva.

Ona je ove godine sudjelovala i u radu komisije sastavljene od onkologa, farmaceuta i neurologa UKC RS, koja je dala pozitivno mišljenje o uporabi kanabisa u medicinske svrhe. Naime, Komisija koju je imenovao UKC RS, zaključila je da je opravdano razmotriti uvođenje doziranih farmaceutskih oblika na bazi sintetskih kanabinoida u terapijsku primjenu za strogo definisane indikacije. Ipak, konačna odluka o uvođenju farmaceutskih preparata na bazi konoplje u terapijske svrhe u nadležnosti je institucija i tijela na nivou BiH, zbog čega je u studenom Ministarstvo zdravlja RS i uputilo Savjetu ministara BiH prijedlog za stvaranje zakonske pretpostavke da se kanabinoidi koriste kao lijek.

Doktorka Gojković, koja će sudjelovati i u radu novoformirane Ekspertske radne skupine na državnom nivou, očekuje da će prijedlog za uvođenje preparata od marihuane biti prihvaćen, zbog čega bi se već u 2016. godini ovi lijekovi mogli naći i u domaćim ljekarnama.

"Na sastancima sudjeluju stručnjaci iz različitih oblasti medicine. Ja sam uvjerena da ćemo mi vrlo brzo dati pozitivno mišljenje o opravdanosti upotrebe ovih lijekova i na koji način bi se oni koristili. Naš cilj je da pomognemo oboljelim građanima, tako što će uz dosadašnju terapiju dobijati i lijekove od marihuane, koji će se moći uzeti u ljekarnama uz dozvolu određenog broja ljekara", rekla je Gojkovićeva za 6yku.

Zbog svih problema sa kojima se suočavaju građani BiH pri nabavci ulja kanabisa ili nekih drugih lijekova na bazi kanabinoida, a sve u želji da prežive ili da spasu svoje namilije, vijest o legalizaciji marihuane u medicinske svrhe obradovala je najviše one koji su do sada ilegalno koristili ove preparate.

Prva inicijativa u BiH za uporabu marihuane u medicinske svrhe došla je prošle godine od udruženja građana oboljelih od multiple skleroze, a predsjednik ogranka iz istočne Hercegovine Branimir Tamindžija nije krio oduševljenje što se cijeli proces bliži kraju.

"Ovo je ohrabrujuća vijest za sve nas koji bolujemo od multiple skleroze, ali i za one koji imaju maligne bolesti. Uporaba marihuane u medicinske svrhe za nas znači otvaranje vrata u novi život. Ulje kanabisa je trenutno najbolji lijek za oboljele od ove bolesti i mislim da bi ogroman pomak u liječenju bilo njegovo legalizovanje. Zato maksimalno podržavam nastojanja za legalizacijom, jer već sad ljudi samo od marihuane osećaju pomake. Tražio sam da se bar legalizuje lijek koji sadrži THC i koji se ubrizgava ispod jezika, ali ni to nismo dobili. Mi smo se dugo borili da krenemo za europskim zemljama i regijom i omogućimo našim ljudima da dobiju zdravstvenu pomoć koja ih može izliječiti ili ublažiti njihove bolove, zbog čega je ovo veliki korak za svakog oboljelog", rekao je Tamindžija za Buku.

On se nada da će institucije na nivou BiH biti brze, te da će uskoro, oni kojima je to najpotrebnije, imati mogućnost da se liječe sa preparatima na bazi kanabinoida legalno, a ne da ove preparate nabavljaju u strahu na crnom tržištu.

"Ovo nije legalizacija marihuane za uživanje, već kontrolirano odobravanje lijeka i tu ne može doći do zlouporabe. Zato apelujem na sve one koji pokušavaju da izokrenu ovu priču da ne rade na štetu nas koji godinama čekamo na ovaj lijek", poručio je Tamindžija.

I predsjednica Saveza žena oboljelih od raka dojke "Iskra" iz Banjaluke, Azra Ikalović se nada da bi ovo mogao da bude trenutak kad će oboljeli od malignih bolesti napokon dobiti mogućnost korištenja lijeka koji bi im mogao spasiti život ili bar pomoći u liječenju.

"Važno je što su se udruženja oboljelih od raka i multiple skleroze u BiH udružila u nastojanju da pacijentima bude omogućeno liječenje kanabisom. Zakon nije problem i mi imamo jednostavno rješenje, tako da se nadamo da će uskoro doći do legalizacije koja je za nas velika stvar, jer većina nas već koristi te preparate. Ipak, važno je da to i zakonski bude uređeno da ne moramo više da uzimamo marihuanu od dilera po ulici i da razmišljamo da li je to uopće ono što nama treba", navela je Ikalovićeva.

Podršku legelizaciji preparata na bazi kanabinoida dali su i iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, a direktorica ove institucije Nataša Grubiša naglašava da svaka inicijitava koja bi mogla dovesti do boljeg liječenja pacijenata dobrodošla.

"To što ćemo za koji dan imati prvi sastanak Ekspertske skupine je jako dobra vijest, što bi u konačnici i trebalo da dovede do primjene kanabisa u medicinske svrhe i kod nas. Važno je napomenuti da je naš glavni zadatak da pomognemo pacijentima, a sve što predstavlja i najmanji vid pomoći u njihovom liječenju ne smijemo odbaciti. Sve je ovo dug postupak, ali smatram, da bi on na kraju trebao dovesti do dugo očekivane legalizacije", zaključila je Grubiša.

Ukoliko se situacija bude odvijala predviđenim tokom pacijenti u BiH bi vrlo brzo mogli da dobiju svoju prvu legalnu terapiju medicinske marihuane i tako, pored svih problema koje im sa sobom nose bolesti od kojih boluju, zaborave na borbu za ono što im u takvim trenucima najviše treba, a to je lijek.