FOTO/VIDEO  MEDICINARI ISPRED VLADE HNŽ "Herceg je obećao rješenje za 20-ak dana. Nadamo se da nećemo opet morati kampirati..."

Prosvjedna šetnja zdravstvenih djelatnika

Zdravstveni djelatnici danas su održali najavljenu prosvjednu šetnju, a skup se završio ispred zgrade Vlade Hercegovačke-neretvanske županije koju sindikalisti smatraju najodgovornijom za trenutačni kolaps u zdravstvu.

"U petak na sastanku s Vladom HNŽ dobili smo obećanje osobno od premijera Hercega koji je rekao da bi se sve moglo riješiti za 20-ak dana, ali mi smo na oprezu. Ovaj prosvjed je oprez za sve ono od ranije što smo od njih doživjeli, pozdravit ćemo svaki korak Vlade ukoliko on bude iskren i ukoliko se tada steknu uvjeti i dogovor za potpisivanje kolektivnog ugovora. Ovog trenutka se štrajk odvija u punom kapaciteti i žao nam je što brojni pacijenti nisu mogli dobiti svoje usluge. Nadam se da će agonija uskoro prestati i da ćemo potpisati kolektivni ugovor", kazao je Dalibor Vuković, ispred Nezavisnog sindikata zdravstvenih radnika u HNŽ.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kolektivni ugovor za 20 dana

"Premijer Herceg, zamjenik ministra zdravstva Antonio Vujica i ministar financija Faladžić obećali su unutar 20 dana potpisati kolektivni ugovor. Dogovor je bio da sindikat ujutro dostavi svoj prijedlog sporazuma, što smo i učinili u 8:30. Još jednom se  nadovezujem se na izjavu premijera Hercega koji je rekao da će nakon našeg slanja prijedloga o protokolu sazvati hitnu telefonsku sjednicu Vlade i ako to bude usvojeno da će biti prvi sastanak u srijedu, četvrtak gdje ćemo se dogovarati o stavkama i zaključenju kolektivnog ugovora", nadovezao se njegov sindikalni kolega Ivica Anić.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sindikalisti ne traže samo povećanje plaće

"Tu je jasno povećanje plaće, ima i nematerijalnih stvari koje se odnose na uvjete u zdravstvu na radnim mjestima", kazali su.

Anić i Vuković se nadaju da neće opet doći do kampiranja ispred Vlade, a odgovaraju i što bi se dogodilo ako ne bude pomaka u pregovorima.

"To trebate pitati njih. Nisu onda samo slagali nas nego i novinare, građanstvo. Ono što sindikat trenutačno čini je najstroža mjera koju nam zakon dozvoljana, a to je generalni štrajk i obustava rada. Zar može biti išta strašnije od toga? Nadam se da nećemo morati ponovno instalirati šatorsko naselje i kampirati pred Vladom kao proteklih godina. Ovo je je najstrašnija reakcija na ignoriranje posljednjih 6 mjeseci", kazali su sindikalisti.

Prvi prijedlog Vlade odmah odbijen

"On je odmah odbijen jer bi nas vratili na početak i pozivao se na isti zakon gdje smo mi podnijeli inicijativu, onda bi nakon toga morali obustaviti generalni štrajk i usuglasili smo se da ga odbijem pa smo dostavili naš prijedlog. Mi ne ulazimo u to što radi Vlada, to je njihov posao i trebali su prije 6 mjeseci sazvati sve relevantne faktore da se dogovorimo. Mi se ne miješamo u rad Vlade", nastavio je Anić.

Što s viškom zaposlenih u zdravstvu?

"Ovaj sastanak su počeli govoreći o višku zaposlenih i naravno da im je vraćena loptica. Ova Vlada većini zdravstvenih ustanova daje suglasnost za njihova imenovanja, a upravna vijeća godinama usvajaju negativna financijska izvješća i to nema veze sa sindikatom. Nas to ne zanima jer smo došli pregovarati o kolektivnom ugovoru, a ne da razmišljamo o stanju u zdravstvu što su oni dosad trebali 100 puta učiniti. Mi se suočavamo s nedostatkom kadra koji odlazi, a ono što oni smatraju da je višak zaposlenih to neka komuniciraju prema ravnateljima zdravstvenih ustanova i njihovim upravnim vijećima te kažu što konkretno misle u ovom trenutku", zaključio je Vuković.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.