Maturanti zadržavani u Gorici jer državno Ministarstvo prometa nije poslalo dopis Graničnoj policiji

kupovina, shopping, maturanti, Gorica, granica, granična policija, lažni test
Glas Slavonije

Granična policija BiH dostavila je odgovor našem portalu vezano za zadržavanje maturanata na graničnom prijelazu Gorica, koji su umalo zakasnili na državni ispit u Split. Pedesetak maturanata zadržavano je oko sat vremena, a rasprava se vodila oko toga je li prijevoznik isto trebao najaviti.

"Granična policija dobila e-mail dopis Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, 28. svibnja 2020.godine, pri kojem je procedura obavljanja međunarodnog linijskog i vanlinijskog prijevoza putnika u trenutnoj situaciji u vezi najava vožnji iz Bosne i Hercegovine prema zemljama Zapadne Europe i obrnuto, koje se realiziraju putem diplomatsko-konzularnih predstavništava Bosne i Hercegovine, kao i to da je Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine od Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine zatražilo da se uključi u proces koordinacije".

"To je također podrazumijevalo i posjedovanje određene najave za prelazak granice kao i popunjavanje određenih obrazaca koje autoprijevoznici mogu preuzeti sa stranice Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, o čemu su upoznate sve postrojbe granične policije na terenu, a između ostalog je u dopisu navedeno da će se ta procedura provoditi do ponovnog uspostavljanja normalnog funkcioniranja međunarodnog linijskog i vanlinijskog prijevoza putnika".

Nakon navedenog e-mail dopisa, Granična policija BiH od Ministarstva komunikacija i prometa nije službeno obaviještena o izmjenama u postupanju prilikom kontrole obavljanja međunarodnog linijskog ili vanlinijskog prijevoza putnika.

Ovim putem obavještavamo sve putnike, prilikom planiranja prelaska državne granice, da imaju u vidu trenutačnu epidemiološku situaciju i mjere koje se poduzimaju i mijenjaju u skladu sa situacijom te napominjemo da Granična policija BiH ne donosi nego provodi odluke nadležnih tijela (od datuma primitka službenog akta za postupanje) te da nema određenog vremena koliko se putnici mogu zadržati na graničnim prijelazima nego se zadrže vremenski onoliko koliko je potrebno da se detaljno obave granične provjere i utvrde sve okolnosti koje su potrebne za prelazak državne granice, kaže glasnovornica Franka Vican.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.