MATIČNA KUĆA Narodno pozorište se oprašta od Šerifa Aljića

Šerif Aljić
Hercegovina.info

"Sa neizmjernom tugom primili smo vijest da nas je jučer napustio Šerif Aljić, prije svega, naš prijatelj i veliki čovjek, višegodišnji i nezamjenjivi dio ansambla Narodnog pozorišta u Mostaru. Ostavio je neizbrisiv trag u ovoj pozorišnoj kući i našim srcima, i kao glumac i kao direktor, koji se borio za opstanak svog pozorišta u najtežim trenucima", priopćili su danas iz Narodnog pozorišta Mostar.

Rođeni Gračanlija, glumu je diplomirao 1977. godine na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Prve korake na daskama profesionalnog pozorišta, napravio je u Kamernom teatru 55. Svoju karijeru nastavio je u Titogradu, da bi potom, dvije godine kasnije, konačno došao u Narodno pozorište u Mostaru. O Narodnom pozorištu u Mostaru govorio je da je, kao njegova matična kuća, uvijek imalo najznačanije mjesto u njegovoj karijeri.

Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja za svoj rad, kako u glumi tako i u režiji. Volio je isticati upravo nagradu koju je dobio za režiju 1979. godine.  Ostvario je brojne uloge i na televiziji i filmu, a od kazališnih , isticao je uloge u predstavama “Galeb”, “Majčina slutnja”, “Emigranti”, “Tvrđava”, “Preporuka”, “Sumnjivo lice” i “Derviš i smrt”. Predstavom “Derviš i smrt”, nastalom po motivima romana Meše Selimovića, u režiji Erola Kadića, 2007. godine obilježio je 30 godina umjetničkog rada.

Direktor Narodnog pozorišta u Mostaru bio je od kraja 2003. do travnja 2012. godine. U tom razdoblju, uprkos svim opstrukcijama i poteškoćama, pod njegovim vodstvom, producirano je na desetine premijera. Upravo je zahvaljujući njegovom zalaganju, trudu i radu, Međunarodni festival komedije “Mostarska liska”  opstao i zaživio kao najrelevantniji kompetetivni teatarski festival komedije u Bosni i Hercegovini. 

Komemoracija će biti održana danas, 21. veljače, u 17 sati, na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Mostaru. Posljednji ispraćaj bit će sutra, 22. veljače, u 14:00 sati sa Bijelog brijega, a dženaza i ukop u 14:30 na Gradskom groblju Sutina, priopćili su iz Pozorišta.