MATEMATIČKA OLIMPIJADA Srebro i četiri bronce za učenike iz BiH

matematička reprezentacija bih,medalje,nagrade

U ukupnom zbroju bodova po državama, Bosna i Hercegovina završila je na odličnom 36. mjestu, a po prvi put se nalazi ispred svih ostalih država iz bivše Jugoslavije. Takav rezultat posljedica je dugogodišnjeg ozbiljnog rada s učenicima i visokih standarda na domaćim matematičkim natjecanjima, piše portal Prometej

Na 64. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi, najprestižnijem i najzahtjevnijem natjecanju iz matematike, koje se upravo održava u japanskoj Chibi, učenici iz Bosne i Hercegovine ostvarili su jedan od najboljih rezultata do sada. Šesteročlana ekipa iz BiH osvojila je ukupno pet medalja: Andrej Krčmar osvojio je srebrenu medalju, a Ervin Macić, Vuk Janković, Mirnes Fehrić i Benjamin Mujkić osvojili su brončane medalje. Malo je nedostajalo da do brončane medalje dođe i šesti natjecatelj iz BiH, Harun Alibegović, koji je osvojio počasnu pohvalu. Ekipu su vodili Adisa Bolić i Goran Janković.

U ukupnom zbroju bodova po državama, njih ukupno 112, Bosna i Hercegovina završila je na odličnom 36. mjestu, ostavivši iza sebe po prvi put do sada sve jugoslavenske države.

Očekivano i pomalo tradicionalno, najuspješniji su bili natjecatelji iz Kine. Iza njih slijede Sjedinjene Američke Države, Republika Koreja, Rumunjska i Japan.

Zadaci na MMO su problemskog tipa i za njihovo rješavanje je pored ogromnog matematičkog talenta potrebno i veliko znanje koje višestruko premašuje sve što se radi u školama u sklopu redovnog plana i programa. Rješavanje zadataka odvija se u dva dana: svaki dan pred učenicima su tri zadatka i 4 sata i 30 minuta vremena.

Ovako dobar rezultat učenika iz Bosne i Hercegovine posljedica je dugogodišnjeg ozbiljnog rada s učenicima i visokih standarda koji su postavljeni na matematičkim natjecanjima u BiH (s, nažalost, izuzetkom škola koje rade po hrvatskom planu i programu) te u Školi matematike za nadarene učenike koju vodi Udruga matematičara Županije Sarajevo.