Matan Žarić na čelu Elektroprijenosa BiH

Ibrahim Čolakhodžić, predsjednik UO "Elektroprijenosa BiH", rekao je da je Žarić imenovan jednoglasno na period od četiri godine, dodajući da se već godinu i po čeka suglasnost za imenovanje generalnog direktora.
Prethodnu suglasnost za imenovanje Žarića dali su i entitetski premijeri Željka Cvijanović i Nermin Nikšić, koji čine Skupštinu dioničara "Elektroprijenosa BiH", a koja će zasjedati u ponedeljak.
Pored imenovanja Žarića, na sjednici Skupštine dioničara trebalo bi da bude riječi i o smjernicama plana investiranja u elektroprijenosnu mrežu.
Inače, Žarić je donedavno obavljao funkciju direktora Javnog preduzeća "Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosna" i kadar je HDZ BiH.
O "Elektroprijenosu BiH", odnosno raspodjeli dobiti ove kompanije, koja na računima ima preko 300 milijuna KM, bilo je riječi i na sastanku Igora Radojičića, predsjednika Narodne skupštine RS, i Tamira Vasera, prvog zamjenika visokog predstavnika u BiH.
"Ako se ispoštuje ustavna i zakonska procedura, entiteti imaju pravo na odlučivanje kako će iskoristiti sredstva od 'Elektroprijenosa BiH'", rekao je Radojičić.
S druge strane, Vaser upozorava da BiH prvo mora izabrati menadžment i napraviti planove za investicije u obnovu i izgradnju mreže.
"Samo nakon utvrđivanja koliko je novca potrebno za to može se znati koliko novca bi moglo ostati za entitete kao dioničare u 'Elektroprijenosu'", rekao je Vaser upozorivši na slične proporuke Europske energetske zajednice.
Podsjećanja radi, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je po hitnom postupku Zakon o izmjenama Zakona o osnivanju kompanije za prijenos električne energije u BiH, kojim je predviđeno da Skupština dioničara donosi odluku o načinu raspodjele dobiti, uključujući i akumuliranu dobit.
Ovo je suprotno ranijem zakonu, kojim je predviđeno da do 2016. godine dobit "Elektroprijenosa" ne može biti korištena osim za investicije.