MASOVNI UHLJEBIZAM Uprava za neizravno oporezivanje planira zaposliti 1000 novih ljudi?

UNO BiH,UIO BiH,Zoran Tegeltija,zapošljavanje
Sinisa Pasalic

Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje (UIO/UNO) BiH dao je zeleno svjetlo na novi pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta u toj instituciji, a prema tom dokumentu plan je povećanje broja zaposlenih na 3.333, što je oko 1.000 radnika više nego što ih je trenutno.

Novi pravilnik o sistematizaciji usvojen je na prijedlog bivšeg direktora UNO Mire Džakule, a Upravni odbor UNO usvojio ga je početkom ovog mjeseca, odnosno dok je predsjedatelj tog odbora bio Zoran Tegeltija, koji je polovinom ovog mjeseca preuzeo upravljanje tom institucijom.

Prema izvještaju o radu UNO za prošlu godinu, ta institucija ukupno je imala 2.393 zaposlenih.

Međutim, u novom pravilniku sistematizirana su 3.333 radna mjesta, što je više za 446 zaposlenih u odnosu na prethodni pravilnik kojim je predviđeno 2.887 radnih mjesta.

"Povećanje broja radnika potrebno je kako bi osigurali uvjete za efikasnijom primjenom propisa o neizravnim porezima te kvalitetnije obavljanje poslovnih procesa ali i da bi nastavili sa razvojem i modernizacijom UNO", navedeno je u novom pravilniku o sistematizaciji radnih mjesta.

UNO je u više navrata apelirao na nadležne da im omoguće dodatno zapošljavanje, jer pored toga što pojedini radnici budu umirovljeni, drugi napuštaju tu instituciju i odlaze na plaćenije poslove. Konstantno su ukazivali i na narušenu starosnu strukturu zaposlenih, tvrde Mondo i Glas Srpske.

Kao jedan od mogućih rizika realizacije zacrtanih planova u idućem trogodišnjem periodu upravo je naveden nedovoljan broj radnika.

"UNO se susreće sa nedovoljnim brojem službenika posebno u oblasti upravnog rješavanja, revizije i kontrole, prinudne naplate analize rizika, ali i u oblasti poreza, carina ali i mnogim drugim. Samo u prošloj godini radni odnos prestao je za 146 zaposlenih po raznim osnovama", navedeno je u planu poslovanja UNO za period od 2024. do kraja 2026. godine.